Brže, bolje

Raspisan natječaj za putovnice, struka skeptična

Vijesti / Flash | 22. 02. 2017. u 09:28 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na pomolu je rješenje problema izrade putovnica. Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH raspisala je novi natječaj za izradu putovnica. Natječaj je raspisan na osnovu Zakona o javnim nabavkama i to u posebnim situacijama kada se natječajna procedura odvija brže. Usprkos tome, struka je skeptična da se u ovako kratkom roku može provesti kompletna procedura, prenosi Federalna.

Jasan stav struke - regularno nije moguće provesti sve natječajne procedure za ovakvu nabavku u roku od mjesec dana.

"Za tako veliku nabavku neophodno je čekati 45 dana od dana objavljivanja obavještenja za javnu nabavku. To znači da, ako bi ugovorni organ danas uspio objaviti tu nabavku, on bi teoretski mogao tek u drugoj polovici travnja zaključiti ugovor, a kada bi mogle početi isporuke - to je pitanje“, kaže Igor Vukajlović, projekt menadžer udruženja građana „Tender“.

A tu naravno, treba dodati i neke žalbene rokove, jer upravo zbog njih je i prošli put došlo do problema. I što nas opet vraća na početak ove priče da problem i dalje postoji. No, iz Ministarstva civilnih poslova BiH i Agencije za identifikaciju dokumenata su optimistični, te poručuju da građani BiH neće ostati bez putovnica.

"Vjerujemo da će se ovaj postupak okončati na vrijeme i da će se kontinuitet izdavanja putovnica nesmetano nastaviti i nakon 21. ožujka“, priopćili su iz Agencije.

"Zakon o javnim nabavkama je jasan i ostavlja da se u takvoj situaciji za poslove koji su od interesa za državu i građana BiH može ići u skraćenu proceduru. Mislim da će ovaj mjesec dana biti dovoljan da se taj dio posla uradi", kazao je ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je pozvao Tužiteljstvo BiH da se uključi.

"Sve sam više siguran da ćemo 21. ožujka ostati bez putnih isprava zato što je prije nekoliko godina napravljen izuzetno štetan ugovor", istaknuo je Mektić.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da građani BiH ispaštaju zbog natječajnih procedura. Sličan scenarij su doživjeli ranije kada nisu bili u mogućnosti registrirati vozilo zbog nedostatka registarskih tablica, a nakon toga i stikeri su bili problem. Ovi problemi su prevaziđeni, a na vlastima je test da riješe i izdavanje putovnica, kako građani ne bi ispaštali po ko zna koji put.

Kopirati
Drag cursor here to close