Na obali

Raskol u Neumu: Problem su građevina, inspekcija te rodbina i kumovi

Vijesti / Flash | 31. 05. 2017. u 12:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne želim još uvijek izlaziti sa imenima u javnost, jer nemam papir kojim ću dokazati svoje tvrdnje, no srž svega je građevina i inspekcija, te rodbinski i kumski odnosi koji se isprepliću na tim poljima'', rekao je za Dnevnik.ba predsjednik Općinskoga vijeća Neum, Vinko Sentić komentirajući raskol u neumskom HDZ-u i priopćenja nepotpisanih vijećnika u kojem se navodi kako je HDZ BiH u Neumu ostao bez Gradskog vijeća te da se traži Sentićeva smjena.

U objavljenom priopćenju neimenovane skupine potpisane kao HDZ Neum, stoji kako je Vinko Sentić kao predsjednik Vijeća među prijedloge točaka za glasanje na Općinskom vijeću 28. travnja uvrstio točku o Prijedlogu zaključka za skidanjem javnih ovlasti načelniku Matušku, nakon čega ovaj, vidno razočaran na Općinskom odboru koji se održava dan prije sjednice OV-a, odlučuje smijeniti Sentića sa svih mjesta u stranci kao i u Općinskom vijeću te se na istoj sjednici na njegovo mjesto izglasava ime drugog čovjeka.

''Ljubav iz koristi, dvojca Matuško Sentić trajala je dok Sentić nije sastavio Dnevni red Općinskog vijeća bez Matuška, s tim da je uvrstio i točku, odnosno 'Prijedlog Zaključka o ukidanju ovlasti i prava načelniku općine i drugim pravnim osobama sa javnim ovlaštenjima', što Matuško nikako nije mogao prihvatiti, pa je bjesomučno tražio kako da mu ostanu sve ovlasti, i nastavi bezbrižno vizionarski vladati Neumom'', navodi se u pismu.

Nakon ovoga Sentić sa šestoricom kolega iz Vijeća odlučuje poslati dopis središnjici stranke kojim obavještava veće instance kako će do normalizacije odnosa u Općinskom odboru HDZ-a BiH, djelovati samo kroz Klub vijećnika HDZ-a BiH, a u pismu se navodi kako bi zajedno s vijećnicima bivše Demokratske fronte, odnosno današnjim nezavisnim stvorili većinu u Vijeću.

Nikša Čamo, član OO HDZ BiH i općinski vijećnik OV Neum, rekao je pak kako pretpostavlja da iza Sentićeve namjere o izglasavanju Prijedloga Zaključka za skidanjem prava i ovlasti načelniku Matušku, zapravo stoji njegov interes da pod krinkom vraćanja nadležnosti Vijeću nad dodjelom javnih površina, sebi i određenim grupacijama želi prisvojiti atraktivnu lokaciju uz obalu.

''Kada je Predsjednik OO HDZ BiH Neum i općinski načelnik smijenio Vinka Sentića sa svih funkcija u stranci, kao i sa predsjedavajućeg mjesta u OV Neum, čime je ovaj izgubio legitimitet OO HDZ BiH, Sentić, shvaća kako mu izmiču konci iz ruku te povlači spornu točku sa dnevnog reda Vijeća'', ističe Čamo.

Čamo za Dnevnik.ba kaže i kako Sentić i šestorica kolega iz Vijeća u svom dopisu središnjici stranke, ističu kako neće djelovati kroz OO HDZ BiH nego kroz Klub vijećnika, što je protivno stranačkim aktima i prema Statutu automatski sugerira otkazivanje poslušnosti HDZ-u, te prelazak u nezavisne vijećnike.

Sentić na sve ovo odgovara kako nikada nije izašao iz Općinskog odbora stranke, te da je u njemu od samog početka, odnosno 27 godina.

''Službeno sam bio jedini kandidat predložen na mjesto predsjednika OV-a Neum ispred HDZ BiH, to je izglasano na Odboru te postoje stenogrami kod tajnice gdje Matuško kaže – Onaj tko ne podrži kandidata HDZ-a za predsjednika Vijeća, nije mu mjesto u HDZ-u'', rekao je Sentić te dodao kako je u Općinskom odboru HDZ-a od 1990. godine, prvo kao predstavnik za TO Gradac, a danas Neum i ''ne pada mu na pamet da napušta stranku pogotovo da ga iz stranke tjeraju oni koji nisu članovi HDZ-a''.

Neumski načelnik Živko Matuško nije komentirao ovaj slučaj, iako smo pokušali doći do njegove izjave.

Kopirati
Drag cursor here to close