Dijalog jedino sredstvo

Radončić: Mogherini dolazi u pravom trenutku kada su političke strasti vrlo uzburkane

Vijesti / Flash | 04. 03. 2017. u 18:22 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici političkih stranaka u BiH, potpisnice Reformske agende, na današnjem sastanku s potpredsjednicom Europske komisije i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini u Sarajevu, istaknuli su svoje opredjeljenje na europskom putu Bosne i Hercegovine i zaključili da se jedino putem dijaloga može ići naprijed u procesu europskih integracija. 

Sastanku su nazočili predsjednici Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, Demokratske fronte Željko Komšić, Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica, Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, potpredsjednik Partije demokratskog progresa Igor Crnadak, te predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović.

"Ovaj susret je prošao u izuzetno tolerantnoj i otvorenoj atmosferi. Gospođa Mogherini je rekla da poslije današnjih razgovora odlazi zadovoljna onim što je čula tijekom svog jednodnevnog boravka u Sarajevu", naveo je predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić.

"Mi smo se opredijelili da nastavimo s radom kada je u pitanju Reformska agenda. Drago mi je što sam čuo od predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da prošlost ostavi daleko iza nas i da gledamo isključivo kako u budućnosti može da funkcinora BiH. Ipak, u potpunosti nisam ohrabren jer Izetbegović ne odustaje, koliko vidim, od revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije", izjavio je novinarima predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Kaže da je Izetbegović također govorio da se potpiše jedna deklaracija koja će nas obavezivati da isključivo radimo na pitanjima kako i na koji način BiH treba da se kreće ka evropskim integracijama, a sve ono što nas koči, kao što je prošlost, ostavimo po strani.

Na taj način, dodaje, BiH bi se dovela u poziciju gdje neće biti kriza.

U ovom trenutku najveće opasnosti za reforme i europski put, kako je ustvrdio potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak, mogu da budu "uzurpacije institucija, paralelizam i pokušaj da samo jedan narod privuče sebi svo odlučivanje koje ide uz to".

"Nadam se da su te stvari iza nas. Na današnjem sastanku smo čuli da će u BiH ipak biti pameti, mudrosti i želje da idemo dalje putem dijaloga, a ne konflikata što je čest slučaj bio do sada", kazao je Crnadak.

Podcrtao je da je PDP najbolji mogući partner za Europsku uniju, reforme i borbu protiv korupciju, navodeći da to treba pratiti uvažavanje nadležnosti, uloge i svih onih pozicija koje u skladu s Ustavom ima Republika Srpska.

"Nažalost u posljednje vrijeme se pokazalo da moramo reagirati kada je to ugroženo i uvijek ćemo reagirati, a dok god se to uvažava mi smo čvrsti partneri na evropskom putu", naveo je Crnadak.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik na sastanku je poručio da su predstavnici RS-a učinili sve u okviru Reformske agende.

"Sa Mogherini smo konstatirali da je isključiv problem mehanizam koordinacije koji nije zaživio. Dakle, Vijeće ministara BiH nije ispunio obvezu da priredi i uradi poslovnik o radu i druge aktove za mehanizam koordinacije", kazao je Dodik.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio je u subotu navečer nakon sastanka predstavnika bh. političkih stranaka s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost te potpredsjednicom Europske komisije Federicom Mogherini da je "dijalog jedino sredstvo i način da idemo europskim putem", javlja Anadolija.

Radončić je mišljenja da posjet Mogherini dolazi u pravom trenutku kada su političke strasti u BiH vrlo uzburkane.

"Današnji sastanak je bio vrlo otvoren razgovor o svim pitanjima, pokazao je da je dijalog jedino sredstvo i način da idemo europskim putem", istaknuo je Radončić.

Naglasio je da je za njega vrlo važno da je Dodik potencirao svoj europski put i opredijeljenost na njemu.

"Razgovaralo se i o stanju u javnim servisima i RS-u i Federaciji BiH, Reformskoj agendi, Mehanizmu koordinacije. Sastanak je protekao u konstruktivnoj i kreativnoj atmosferi", pojasnio je Radončić.

Kada je riječ o reviziji presude pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu koji je BiH pokrenula protiv Srbije svatko je, prema njegovim riječima, iznio svoj stav.

Nakon ovog sastanka potpredsjednica Europske komisije i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini završila je posjetu Sarajevu, gdje je poručila da je za EU od strateškog značaja da BiH nastavi napredovati ka članstvu u Uniji istim intenzitetom i konstruktivnim pristupom koji je pokazan u protekle dvije godine.

Kopirati
Drag cursor here to close