Odnosi se popravljaju

Putin: Ruska i Turska vojska surađuju efikasno i blisko

Vijesti / Flash | 10. 03. 2017. u 13:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ugostio je danas svog turskog kolegu, Recepa Tayyiap Erdogana, i s njim razgovarao o Siriji, gdje je u tijeku zajednička vojna akcija dvije države.

Rusija i Turska su u prosincu prošle godine uspjele dogovoriti obustavu vatre zahvaljujući kojem je smanjen obim sukoba između snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Asada i opozicije.

"Veoma mi je drago reći, a malo tko će očekivati, da naše vojske surađuju efikasno i blisko", izjavio je ruski predsjednik, piše Fena.

Bliska vojna suradnja nastavila se usprkos tome što je došlo do pogibije tri turska vojnika prilikom ruskog zračnog napada.

Ranije ovaj tjedan, glavni vojni dužnosnici iz Rusije, SAD i Turske sastali su se u turskom gradu Antaliji u pokušaju da se nađu dodatna rješenja kako bi se izbjegli incidenti i osiguralo povjerenje između sirijskih snaga koje podržava Turska, kurdskih snaga koje podržava SAD i snaga sirijske vlade koju podržava Rusija na putu do Rake, de facto prijestolnice tzv. Islamske države.

Ovako bliska suradnja Turske i Rusije označava preokret u odnosima, jer te dvije države podržavaju različite strane u građanskom ratu u Siriji, prenosi AP.

Podsjetimo, do najveće tenzije došlo je u studenom 2015. godine kada je ruski avion oboren na granici Turske i Sirije.

Moskva je prekinula ponudu turističkih programa za Tursku, kao i izvoz poljoprivrednih dobara, što je umnogome naškodilo turskoj ekonomiji.

Nakon Erdoganove isprike, došlo je do poboljšanja odnosa, a Putin je pružio podršku turskom predsjedniku nakon neuspjelog državnog udara u Turskoj srpnja 2016. godine.

Putin je rekao da mu je drago što se odnosi brzo popravljaju.

Kopirati
Drag cursor here to close