Nove tenzije

Putin: Nećemo nijemo promatrati razmještanje američkog proturaketnog sustava

Vijesti / Flash | 01. 06. 2017. u 12:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija smatra posljednji razmještaj američkog proturaketnog sustava u Južnoj Koreji izazovom i neće ostati bez odgovora, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin, pojašnjavajući da Rusija ima vlastite vojne kapacitete u regiji.

''To pitanje je predmet velike brige za nas i konstantno to izražavamo desetljećima. To je poremetilo stratešku ravnotežu u svijetu. Svijet je, međutim, nijem i ne sluša nas'', izjavio je Putin tijekom obraćanja stranim medijima na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u St. Petersburgu u četvrtak.

''Oni imaju elemente svog ABM sustava na Aljasci i sada u Južnoj Koreji. Trebamo li bespomoćno promatrati to i iste stvari koje se rade u istočnoj Europi? Naravno da ne'', izjavio je ruski čelnik.

Putin je kazao da Moskva ne vjeruje zapadnim uvjeravanjima da ABM sustav nije usmjeren protiv Rusije i da radi na načinima da to spriječi. To je de facto dio utrke u naoružanju, dodao je.

Ruski predsjednik je kazao da su se SAD pozivale na navodnu prijetnju iz Irana kako bi razmjestile svoje ABM sustave u Europi, ali da je nuklearni sporazum s Teheranom onemogućio korištenje takvih opravdanja. Dodao je da smatra podjednako sumnjivim opravdanje razmještaja ABM-a u azijsko-pacifičkoj regiji zbog sjevernokorejske prijetnje.

''Tu se ne radi o Sjevernoj Koreji. Ako Sjeverna Koreja sutra proglasi da prekida sa svojim nuklearnim probama i raketni programom, SAD će nastaviti da postavlja svoje ABM pod nekim novim ili bez ikakvog opravdanja'', izjavio je ruski čelnik, prenosi Russia Today.

Kopirati
Drag cursor here to close