Najveća kriza od rata

Puklo u Predsjedništvu

Vijesti / Flash | 23. 02. 2017. u 12:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvanredna sjednica Predsjedništva BiH, koju je sazvao predsjedatelj Mladen Ivanić, a na čijem je prijedlogu dnevnog reda je bilo podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnom sudu pravde u Haagu u slučaju BiH protiv Srbije, prekinuta je.

Na konferenciji za medije predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je rekao kako ''ne brani Srbiju nego način odlučivanja u BiH''.

''Dok sam član Predsjedništva na tome ću insistirati i mislim da tako branim BiH, normalnu u kojoj je odlučivanje zajedničko a ne pojedinačno'', rekao je Ivanić.

Predsjedništvo nije donijelo odluku o reviziji, nego Bakir Izetbegović i o tome će pisati Haagu, potvrdio je.

''Nerealno je očekivati da će se stvari odvijati kao da se ništa nije dogodilo. Nemam namjeru produbljivati krizu'', rekao je Ivanić i dodao kako je nerealno reći 'šta je bilo bilo je'.

''Nismo mi generacije koje su u stanju na isti način gledati na prošlost'', rekao je i ponovio kako nije napravio blokadu, niti Savez za promjene i da oni koji su napravili blokadu trebaju raditi na deblokadi.

Prvi otišao Izetbegović pa Čović

''Polazeći od političkih implikacija koje najavljena revizija presude u slučaju BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ima, smatrao sam da postoji obveza Predsjedništva da se o tome izjasni i zato sam zakazao vanrednu sjednicu Predsjedništva danas i ona je održana u 12 sati'', kazao je Ivanić.

Međutim, dodao je da član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije bio za to da se izjašnjava o tome hoće li BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude, nije želio da o tome oslučivati i napustio je sjednicu.

''Nakon toga sjednicu je, sa željom da ne doprinosi razjednjivanju, napustio i član Predsjednoštva Dragan Čović. To znači da je sjednica Predsjedništva BiH prekinuta, da odluka o podizanju revizije nije donesena'', kazao je Ivanić.

Izetbegović ne odustaje

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se obratio medijima nakon prekida današnje vanredne sjednice Predsjedništva BiH.

"Raniji sazivi Predsjedništva BiH su donijeli sve relevantne odluke u vezi sa presudom. Jedina pravna odluka o kojoj se danas moglo raspravljati jeste pozicija agenta BiH. Čović je napustio sjednicu, te je prekinuta. Revizija presude je dio procesa koji je pokrenut prije 23 godine od tadašnjeg saziva Predsjedništva. Ustvari, od bošnjačkih predstavnika se očekivalo da aktivno učestvuju u zaustavljanju revizije presude", kazao je Izetbegović.

Dodao je da njega optužuju za izazivanje krize u BiH i regiji, a da se ustvari radi o "klasičnoj zamjeni teza".

"Optuženi smo za izazivanje krize u BiH i regiji. Radi se o klasičnoj zamjeni teza. Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju, oni koji po zločincima nazivaju studentske domove", rekao je.

"Revizija se odnosi na događanja prije dva desetljeća, stoga čudi poistovjećivanje vlasti u Srbiji s vlastima u RS-u. Čemu bježati od istine? Eventualnim izlaskom iz vlasti bit će pogođene sve vlasti i svi građani BiH. Ja ću ustrajati na pravu BiH da traži pravdu i istinu na domaćim i stranim sudovima", poručio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close