S mirom na kavu

Prosvjedi urodili plodom: Mostarski studenti ne moraju plaćati rok

Vijesti / Flash | 16. 03. 2015. u 12:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, koji su prosvjedovali ispred zgrade Fakulteta, postigli su dogovor s dekanom o spornom plaćanju dodatnih ispitnih rokova.

Dekan Mario Vasilj im je na sastanku, koji je održan povodom prosvjeda, rekao kako će na travanjske ispitne rokove moći izaći bez ikakvih financijskih obveza.

Podsjećamo, problem je nastao zbog odluke o redovnom ispitnom roku u travnju prema kojoj su studenti mogli besplatno izaći na jedan ispit, a svaki bi se sljedeći izlazak plaćao po 50 KM.

Dekan Vasilj je rekao kako odluka o plaćanju dodatnih 50 KM donesena kako bi se svim studentima omogućilo da mogu izaći na ispit. Rekao je kako fakultet mora funkcionirati i kako i nastava i profesori iziskuju financijske troškove. Dekan je rekao kako se razgovorom studenata i fakulteta može sve riješiti.

''Ponosan sam na studente, ponosan sam na ljude koji misle svojom glavom i koji znaju reći što hoće'', rekao je dekan te dodao kako se studenti ne mogu gledati samo jednu stranu. Osvrnuo se na poskupljenje školarina, ali i na sredstva koja fakultet dobije od osnivača.

Studenti koji su prosvjedovali ispred fakulteta bili su ogorčeni odlukom, koja je prema njihovim riječima donesena prije 20-tak dana. Smatrali su da se na ovaj način želio izvući novac od njih i kako su za uvođenje plaćanja trebali znati početkom godine.

Unatoč tome, studenti su zadovoljni postignutim dogovorom.

''Naš početni zahtjev jest bio da se ukine plaćanje travanjskih rokova za tekuću akademsku godinu. To smo i uspjeli dogovoriti. Što je najvažnije ove rokove nećemo plaćati, a daljnji rokovi ovise o dekanima i mogućnostima fakulteta'', rekao je Ivan Mihaljević student druge godine FPMOZ-a.

Predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Janja Marušić je za Bljesak.info kazala kako je zadovoljna što su se studenti izborili za svoja prava, ali je ogorčena što nisu potražili pomoć od svog službenog predstavnika.

''Apsolutno mi je drago jer su studenti izborili ono što su tražili, jer kako imam informaciju da je problem koji je nastao oko plaćanja dodatnog ispitnog roka riješen. A s druge strane sam ogorčena jer je moralo doći do svega ovoga. Ogorčena sam što predstavnik studenata FPMOZ-a nije riješio problem studenata te su sami morali na ulici tražiti svoja prava i boriti se za svoje interese. Definitivno ću tražiti očitovanje vodstva studenata spomenutog fakulteta po ovom pitanju na sljedećoj sjednici Predsjedništva Studentskog zbora'', rekla je za Bljesak.info Marušić.

Kopirati
Drag cursor here to close