Opet matematika

Propao dogovor u HNŽ: Zbog broja ministarstava sve vraćeno na početak

Vijesti / Flash | 19. 01. 2015. u 14:23 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nismo ništa dogovorili vratili smo se na početnu poziciju. HDZ BiH je izašao s nekim novim prijedlozima negirajući što smo se prošli put dogovorili. Čak su izjavili da im odgovara ovo stanje, da oni imaju vladu i to je to'', rekla je nakon sastanka županijskih odbora HDZ-a BiH, DF-a i SDA Ružica Burić predsjednica Hercegovačko-neretvanskog Županijskog odbora Demokratske fronte.

Istaknula je kako su se ponovo vratili na prijedlog da u budućoj Vladi HNŽ-a bude osam ministarstava.

DF hoće vladu od 11 ministarstava  

''Predloženo je da DF dobije samo jedno ministarstvo i to Ostalih, odnosno, Srba. Mi na to nećemo pristati. Treba ostati 11 ministarstava, a ne da stvaramo neke nove uprave što ne bi dovelo do nekih pomaka i ušteda. To nije prihvatljivo za DF'', rekla je Burić i dodala kako ''do daljnjeg nema vlade HNŽ-a'' i da se ''ne zna se kad će biti drugi sastanak''.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH, Rafael Gagro, rekao je pak kako ne misli da su se stranke vratile na početak.

''Moramo se vratiti na početak ako se ne možemo dogovoriti o završetku. Zahtjev DF-a je bio prezahtjevan i ne možemo mu udovoljiti. Pokušavamo naći zajedničku riječ jer DF traži dva ministarska mjesta što po nama nije realno'', rekao je Gagro.

SDA smatra kako su se stranke vratile na početak priče.

''Prošli put sam mislio da smo se dogovorili da je broj ministarstava u budućoj vladi 11, a danas je ponovno to pitanje postalo problematično'', rekao je županijski čelnik SDA, Salko Sokolović, dodavši kako SDA stoji kod stava da je u vladi treba biti 11 ministarstava.

''Ja se nadam da ćemo u razgovorima koji slijede biti prihvaćeni s tom idejom i mislim da je to najmanji problem'', rekao je Sokolović.

Obustava pregovora 

U HDZ-u smatraju da treba smanjiti broj ministarstava i da svaka preraspodjela brojčano treba ići u korist te stranke zbog 55 posto osvojenih glasova u županiji. Stoga im traženje dva ministarstva DF-a i činjenica da SDA traži pet ministarstava,a da HDZ-u ostaje mjesto premijera i četiri ministarstva nisu prihvatljiva.

''Naš je stav bio da bude osam ministarstava, što bi bilo realno. HDZ ima 55 posto glasova i nije realno da HDZ-u pripadnu četiri ministarstva i na takvim principima nećemo pregovarati'', rekao je Gagro.

Sokolović je potvrdio da su danas razmatrali inicijativu DF-a o dva ministarstva u Vladi.

''SDA je to podržao, a ostao je sporan stav HDZ-a i to je jedan od razloga što prekidamo ove razgovore. Predložio sam HDZ-u da ovo vrijeme obustave pregovora iskoristi za imenovanje mandatara'', rekao je Sokolović.

O mogućnosti da se netko od trojke ''makne'' iz kreiranja vlasti, Gagro je rekao kako će se nastaviti razgovor s DF-om.

Bez koga se može? 

''Može se bez svakoga, samo se ne može bez HDZ-a'', rekao je Gagro, a na pitanje može li se bez SDA, rekao je kako je riječ o starim partnerima koji će se dogovoriti.

Sokolović kaže kako se bez SDA se ne bi trebalo.

''Bila bi to devalvirana volja glasača doveo bi se bošnjački narod da nema predstavnika i ja mislim da HDZ shvaća da ne treba ići u tu priču. Odavno smo u suradnju mislim da ćemo naći osnovne poluge i dogovoriti se'', rekao je Sokolović.

Gagro je na kraju novinarima rekao kako se još nije raspravljalo o mandataru buduće vlade, ali da je Slađan Bevadna, aktualni ministar unutarnjih poslova i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar ''zaslužio to mjesto''.

Kopirati
Drag cursor here to close