Nakon požara

Proglašena elementarna nepogoda za područje Splita

Vijesti / Flash | 20. 07. 2017. u 08:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u razgovoru za N1 kazao je kako je zbog požara koji su harali Dalmacijom proglašena elementarna nepogoda te objasnio što građani moraju učiniti kako bi mogli dobiti novac za saniranje šteta.

"Proglašena je elementarna nepogoda i po mojoj odluci povjerenstvo je već otišlo na teren da prikuplja podatke", kazao  je Boban.

"Elementarna nepogoda je postupak koji za građane znači da će im jedan dio štete biti subvencioniran od strane županije, ali s obzirom da je ovdje riječ o stvarno izvanrednoj situaciji, bit će financirani iz više izvora", objasnio je Boban.

Dodao je da je i premijer Andrej Plenković na sjednici kriznog stožera rekao da se se i Vlada želi uključiti, a Boban je razgovarao i s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

"Ministar mi je rekao da će u roku od sedam dana raspisan natječaj za mjeru 5.2, a tu se radi o više od 20 milijuna eura. Tom mjerom mogu biti obuhvaćeni svi koje je pogodila elementarna nepogoda ako imaju OPG-ove. Stopostotno će im se financirati poljoprivredni strojevi, nasadi, maslinici, zemljište, gospodarski objekti u funkciji OPG-a..."

O procjenama štete je još uvijek nezahvalano govoriti, povjerenstvo tek sada mora utvrditi granice požarnog područja, onda će lokalne zajednice prikupljati konkretne podatke pa sve to zatim dati županiji, navodi Boban.

Splitsko-dalmatinski župan komentirao je i kako je doživio reakciju cijelog sustava.

"Puno se o tome lamentira i rekao sam sam sebi da u tom kontekstu neću davati izjavu. Od prve do zadnje minute sam bio na požarištu i najbolje znamo kako je sustav reagirao - jako dobro, ma što tko misli", jasan je Boban.

Ipak, priznaje da bi vatrogasci i druge službe trebali imati bolju opremu i osnovne uvjete, a kaže da je s premijerom i ministrom unutarnjih poslova Božinovićem dogovorio sastanak o toj temi već najesen.

"Bilo je određenih propusta, tu dileme nema, ali i da je sve savršeno funkcioniralo požarište ne bi bilo manje ni milimetar. Građani su iskazali veliku želju i solidarnost da pomognu, možda je tu došlo do malo neorganiziranosti oko toga kako njih koordinirati. Možda je trebalo bolje koordinirati njihovo sudjelovanje, uz stvarno veliku zahvalnost njima", rekao je Boban.

Na građanima je sada da ispune prijavnice, navedu sve što im je izgorjelo i što im je požar oštetio, a dalje će lokalna povjerenstva te na samom kraju i županija sve proći.

Kopirati
Drag cursor here to close