Prlić: Herceg Bosna je bila za Bosnu i Hercegovinu
Haag
OBJAVA: Ponedjeljak, 20. ožujka 2017. 11:39
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: R.I.
Prlić: Herceg Bosna je bila za Bosnu i Hercegovinu
11

"Što je važno za preseljenje stanovništva, u ime svih ovih općina, Boban, a kasnije i Zubak su pregovarali o planovima i unutarnjoj organizaciji - a ne o podjeli, kako se smatra"

Vijeće Haaškog suda pogrešno je utvrdilo kriminalnu namjeru Herceg-Bosne, rekao je pred Žalbenim vijećem Jadranko Prlić istaknuvši kako nije bilo nikakve namjere preseljenja muslimana.

"Herceg-Bosna je obuhvaćala sva slobodna područja, sve do formiranja FBiH 1994. godine. Dio od Tuzle, do Neuma - nalazi se 2.5 milijuna ljudi pod zaštitom Armije BiH i HVO", kazao je Prlić te dodao kako je predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosna odgovarao HVO-u, a ne nekom izabranom klubu.

Pregovori o organizaciji, ne o podjeli

"Što je važno za preseljenje stanovništva, u ime svih ovih općina, Boban, a kasnije i Zubak su pregovarali o planovima i unutarnjoj organizaciji - a ne o podjeli, kako se smatra", rekao je i dodao kako je unija 46 općina nastala s ciljem obrane u uvjetima raspada Jugoslavije.

"Da su pravilno gledali dokaze, zaključili bi da su srpski napadi imaju namjeru stvaranja Velike Srbije, tako da je bespredmetna priča o dogovoru iz Karađorđeva - jer je došlo do rata", ocijenio je Prlić.

"Politički karakter HZHB je potvrđen, da se radi o stranačkom udruživanju. Zanemareno je da je HDZ BIH u čijem okviru su formirane zajednice, uvijek bio za nezavisnost BiH i jednakopravnost hrvatskog naroda. Vijeće je propustilo primijetiti da HZHB nije bila aktivna šest mjeseci, do početka rata u travnju, kada se formira vojska. Cilj je bila obrana od agresije, ali Predsjedništvo, odnosno Alija Izetbegović formira prvo Teritorijalnu obranu, potom i Arbiju RBiH - u osnovi muslimansku vojsku. Od 44 zapovjednika, 43 su bila muslimani - niti jedan Hrvat", kazao je.

On je u izlaganju između ostalog i kazao da gdje god je djelovao HVO - Armija BiH nije.
Prlić je u svom obraćanju Tribunalu kazao da je prošao kroz sav dokazni materijal koji je Pretresno vijeće propustilo, te je tražio od Žalbenog vijeća da ne poklekne pred završnim argumentima, podnescima i da pažljivo gledaju dokaze i "realni kontekst događaja".

Najavio i izlazak knjige, koja će objasniti šta je to Herceg-Bosna - i koja dokazuje suprotne namjere i njezine ciljeve.

Protiv prekrajanja granica

"U studenom 1993. godine, kada navodno postajem dio zločinačkog poduhvata - dolazi do odluke udruživanja hrvatskih zajednica, njih 46. Temeljem prikazanih dokumenata, pripremljena je karta općina koje su bile dio hrvatskih zajednica - a koje su bile dio Herceg-Bosne", rekao je.
Prlić je onda govorio o pitanjima koja su spomenuta u nalogu od 1. ožujka.

"Uredi za obranu formirani su u 46 općina. Umjesto par istaknutih Tuđmanovih citata iz 1991. godine, Vijeće je propustilo uzeti u obzir na desetine citata iz ostalih transkripata. U njima stoji da je Herceg-Bosna bila za Bosnu i Hercegovinu, protiv prekrajanja granica i za suradnju s muslimanima", kazao je Prlić.

"U dokumentima HZHB nigdje se ne spominje 'Banovina Hrvatska', premještanje stanovništva, bilo kakav oblik diskriminacije, ništa u suprotnosti sa Ženevskim konvencijama. Svi javni nastupi i diskusije, interni sastanci bili su posvećeni punom poštivanju međunarodnog humanitarnog prava i da se na sve utječe da ih poštivaju. Nije bilo govora o premještanju stanovništva. Svi humanitarni konvoji su propuštani", rekao je Prlić te dodao kako Vijeće nije uzelo u obzir čitav niz dokaza koji obaraju teze o udruženom zločinačkom poduhvatu.

"Svaki od planova je imao ista načela - očuvanje BiH i nepriznavanje bilo kakvih pomjeranja stanovništva Sve je bilo bazirano na cenzusu iz 1990. g. Na svemu tomu je nastala FBiH. Svima koji su napustili domove, a to Vijeće nije primijetilo, za vrijeme mog djelovanja u vladama u BiH je osiguran povrat svima", rekao je Prlić.

"Evakuacije su vršene zbog potencijalnih humanitarnih katastrofa i napada Armije RBiH, potpomognutih mudžahedinima. Herceg Bosna je jamčila povratak imovine pravim vlasnicima i usvojene su mjere da se svi moraju vratiti u domicilna mjesta. U Herceg Bosni je bio zabranjen promet nepokretnosti uopće", rekao je Prlić.

Muslimanska republika Bosna

Također, naglasio je kako je formiranje Hrvatske Republike Herceg Bosne bio izraz prilagođavanja mirovnom planu o uniji triju republika.

"Ne primjećuje se ni dogovor muslimana sa srpskom stranom o raspadu BiH i o tomu kako su oni proglasili Muslimansku Republiku Bosnu", dodao je.

Naime, pred Žalbenim vijećem Haaškog tribunala danas je počela sedmodnevna rasprava o žalbama na prvostupanjsku presudu kojom su na 111 godina osuđena šestorica dužnosnika Herceg-Bosne.

Haaški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u svibnju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata. Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Cilj toga udruženog zločinačkog pothvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava hrvatskog entiteta u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane neovisna država unutar BiH tijesno povezana s Hrvatskom.

Komentari (11)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
ludi milojko
1. ludi milojko
prije 190 dan.
Tzv "Herceg Bosna" je bila za BiH isto koliko je Amerika bila za Bin Ladena... tako su jako voljeli BiH ovi čelnici tzv HZHB sa su njene građane i građanke stavili u konc logore, ubijali ih i mučili, protjerivali... srušili i poravnali sve što ima ikakve veze sa BiH... smrtna kazna najmanje za zločince !
+246
-145
10
BA
Mozilla
Prikaži negativno ocijenjen komentar.
andrija suton
3. andrija suton
prije 190 dan.
neko krade pare danas, dok se mi svađamo šta je bilo prije 20, 30 ili 70 godina.. mrtve vratit niko neće, uozbiljite se ljudi, djeca će vam rast u smeću, bijedi ili ne dao bog u ratu!
+222
-5
7
BA
Chrome
Oma Batlak
prije 190 dan.
sta vam je ljudi, stari je to SKOJ-evac.. "udarnik" prekaljeni..ha ya
+119
-17
7
SE
InternetExplorer
Prikaži negativno ocijenjen komentar.
taj sam tko sam
prije 188 dan.
Herceg bosna je bila za bosnu i hercegovinu??????😕 Golemo!!! Je bila za etnicki ociscenu od muslimana BiH.to ja. Odoste pedaleko,i sutra bi muslimane poklali prvom prilikom da ne ostane niti jedan na svijetu.To e globalna politika zapada i vi ste dio njenih proekata u BiH. Igrate se s vatrom.od kad svijet postoji ta ideja,ali islam osta i jos jaci posta. To je to. A sad nek laje ko sta hoce.drugo i neznate
+15
-2
0
SI
Chrome
Učitaj još komentara