Prlić: Herceg Bosna je bila za Bosnu i Hercegovinu
Haag
OBJAVA: Ponedjeljak, 20. ožujka 2017. 11:39
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: R.I.
Prlić: Herceg Bosna je bila za Bosnu i Hercegovinu
11

"Što je važno za preseljenje stanovništva, u ime svih ovih općina, Boban, a kasnije i Zubak su pregovarali o planovima i unutarnjoj organizaciji - a ne o podjeli, kako se smatra"

Vijeće Haaškog suda pogrešno je utvrdilo kriminalnu namjeru Herceg-Bosne, rekao je pred Žalbenim vijećem Jadranko Prlić istaknuvši kako nije bilo nikakve namjere preseljenja muslimana.

"Herceg-Bosna je obuhvaćala sva slobodna područja, sve do formiranja FBiH 1994. godine. Dio od Tuzle, do Neuma - nalazi se 2.5 milijuna ljudi pod zaštitom Armije BiH i HVO", kazao je Prlić te dodao kako je predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosna odgovarao HVO-u, a ne nekom izabranom klubu.

Pregovori o organizaciji, ne o podjeli

"Što je važno za preseljenje stanovništva, u ime svih ovih općina, Boban, a kasnije i Zubak su pregovarali o planovima i unutarnjoj organizaciji - a ne o podjeli, kako se smatra", rekao je i dodao kako je unija 46 općina nastala s ciljem obrane u uvjetima raspada Jugoslavije.

"Da su pravilno gledali dokaze, zaključili bi da su srpski napadi imaju namjeru stvaranja Velike Srbije, tako da je bespredmetna priča o dogovoru iz Karađorđeva - jer je došlo do rata", ocijenio je Prlić.

"Politički karakter HZHB je potvrđen, da se radi o stranačkom udruživanju. Zanemareno je da je HDZ BIH u čijem okviru su formirane zajednice, uvijek bio za nezavisnost BiH i jednakopravnost hrvatskog naroda. Vijeće je propustilo primijetiti da HZHB nije bila aktivna šest mjeseci, do početka rata u travnju, kada se formira vojska. Cilj je bila obrana od agresije, ali Predsjedništvo, odnosno Alija Izetbegović formira prvo Teritorijalnu obranu, potom i Arbiju RBiH - u osnovi muslimansku vojsku. Od 44 zapovjednika, 43 su bila muslimani - niti jedan Hrvat", kazao je.

On je u izlaganju između ostalog i kazao da gdje god je djelovao HVO - Armija BiH nije.
Prlić je u svom obraćanju Tribunalu kazao da je prošao kroz sav dokazni materijal koji je Pretresno vijeće propustilo, te je tražio od Žalbenog vijeća da ne poklekne pred završnim argumentima, podnescima i da pažljivo gledaju dokaze i "realni kontekst događaja".

Najavio i izlazak knjige, koja će objasniti šta je to Herceg-Bosna - i koja dokazuje suprotne namjere i njezine ciljeve.

Protiv prekrajanja granica

"U studenom 1993. godine, kada navodno postajem dio zločinačkog poduhvata - dolazi do odluke udruživanja hrvatskih zajednica, njih 46. Temeljem prikazanih dokumenata, pripremljena je karta općina koje su bile dio hrvatskih zajednica - a koje su bile dio Herceg-Bosne", rekao je.
Prlić je onda govorio o pitanjima koja su spomenuta u nalogu od 1. ožujka.

"Uredi za obranu formirani su u 46 općina. Umjesto par istaknutih Tuđmanovih citata iz 1991. godine, Vijeće je propustilo uzeti u obzir na desetine citata iz ostalih transkripata. U njima stoji da je Herceg-Bosna bila za Bosnu i Hercegovinu, protiv prekrajanja granica i za suradnju s muslimanima", kazao je Prlić.

"U dokumentima HZHB nigdje se ne spominje 'Banovina Hrvatska', premještanje stanovništva, bilo kakav oblik diskriminacije, ništa u suprotnosti sa Ženevskim konvencijama. Svi javni nastupi i diskusije, interni sastanci bili su posvećeni punom poštivanju međunarodnog humanitarnog prava i da se na sve utječe da ih poštivaju. Nije bilo govora o premještanju stanovništva. Svi humanitarni konvoji su propuštani", rekao je Prlić te dodao kako Vijeće nije uzelo u obzir čitav niz dokaza koji obaraju teze o udruženom zločinačkom poduhvatu.

"Svaki od planova je imao ista načela - očuvanje BiH i nepriznavanje bilo kakvih pomjeranja stanovništva Sve je bilo bazirano na cenzusu iz 1990. g. Na svemu tomu je nastala FBiH. Svima koji su napustili domove, a to Vijeće nije primijetilo, za vrijeme mog djelovanja u vladama u BiH je osiguran povrat svima", rekao je Prlić.

"Evakuacije su vršene zbog potencijalnih humanitarnih katastrofa i napada Armije RBiH, potpomognutih mudžahedinima. Herceg Bosna je jamčila povratak imovine pravim vlasnicima i usvojene su mjere da se svi moraju vratiti u domicilna mjesta. U Herceg Bosni je bio zabranjen promet nepokretnosti uopće", rekao je Prlić.

Muslimanska republika Bosna

Također, naglasio je kako je formiranje Hrvatske Republike Herceg Bosne bio izraz prilagođavanja mirovnom planu o uniji triju republika.

"Ne primjećuje se ni dogovor muslimana sa srpskom stranom o raspadu BiH i o tomu kako su oni proglasili Muslimansku Republiku Bosnu", dodao je.

Naime, pred Žalbenim vijećem Haaškog tribunala danas je počela sedmodnevna rasprava o žalbama na prvostupanjsku presudu kojom su na 111 godina osuđena šestorica dužnosnika Herceg-Bosne.

Haaški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u svibnju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata. Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Cilj toga udruženog zločinačkog pothvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava hrvatskog entiteta u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane neovisna država unutar BiH tijesno povezana s Hrvatskom.

Komentari (11)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
ludi milojko
1. ludi milojko
prije 4 dan.
Tzv "Herceg Bosna" je bila za BiH isto koliko je Amerika bila za Bin Ladena... tako su jako voljeli BiH ovi čelnici tzv HZHB sa su njene građane i građanke stavili u konc logore, ubijali ih i mučili, protjerivali... srušili i poravnali sve što ima ikakve veze sa BiH... smrtna kazna najmanje za zločince !
+239
-145
10
BA
Mozilla
Robin Moon
prije 4 dan.
Ludi milojko Hrvati su na referendumu glasovali za jedinstvenu i samostalnu BiH. Srbi su bili protiv i poceli sa napadom. Hrvati su tada bili jedini organizirani u BiH /osim Srba, naoruzanih do zuba/ i pruzili otpor - JUNAČKI. Lipanjske zore su dokaz junastva i borbe za BiH. Kasnije se kalkuliralo i na svjetkoj razini sto ce biti sa BiH i Hrvati su se trazili u tim prekobiniranjima jednako kao i muslimani danas Bosnjaci. Ako ovome nadodamo i prihvat u Hrvatskoj onda sa pravom mozemo reci da su Hrvati spasili BiH, a i muslimane u njoj od raspada i klanja.
+138
-190
1
BA
Chrome
ludi milojko
2.1. ludi milojko
prije 4 dan.
tačno je da se dan prije izbora očitovala Katolička Crkva i dala "naputak" da se glasa za jedinstvenu BiH na referendumu, kasnije je ista ta crkva mudro šutila iako je znala za postojanje logora i za silna ubistva koja su se desila u Mostaru/njegovom dijelu pod čizmom tzv HZHB. Ne znam zašto kažeš da su Hrvati bili jedini organizirani tada -jer je cjelokupni front tada od Južnog Logora, prekko Luke, Brankovca, Mazoljica i Carine pa do Sjevernog Logora držala isključivo Bošnjačka komponenta tada okupljena oko patriotske lige - TO i rezervnog sastava milicije... Do samih Lipanjskih zora niti 1 pripadnik HVO nije bio učesnik ovog fronta. HOS je povremeno davao straže i ispomoć.... Dalje - Hrvati su spasili Muslimane od klanja Srpskog noža - da bi ih oni mogli klati i ubijati po logorima, Žovnici, Kobilovači, Barama, Trimuši itd... da ne nabrajam Ovdje moram da naglasim da je jedino u to vrijeme početka sukoba, pokojni Tihomir Mišić dolazio na položaje Donje Mahale i kasnije kod Hotela Ruža - to je što se HVO-a tiče
+88
-78
7
BA
Chrome
Ero Hercegovac
2.2. Ero Hercegovac
prije 4 dan.
I milojko šta bi sa pokojnim Tihomirom Mišićem.
+26
-21
22
-
Chrome
Učitaj sve odgovore
andrija suton
3. andrija suton
prije 4 dan.
neko krade pare danas, dok se mi svađamo šta je bilo prije 20, 30 ili 70 godina.. mrtve vratit niko neće, uozbiljite se ljudi, djeca će vam rast u smeću, bijedi ili ne dao bog u ratu!
+215
-5
7
BA
Chrome
Oma Batlak
prije 4 dan.
sta vam je ljudi, stari je to SKOJ-evac.. "udarnik" prekaljeni..ha ya
+112
-17
7
SE
InternetExplorer
Iss Kriss
5. Iss Kriss
prije 3 dan.
Puno pametnih glava ovdje... Zato nam ovako dobro ide!
+8
-6
0
BA
Chrome
taj sam tko sam
prije 2 dan.
Herceg bosna je bila za bosnu i hercegovinu??????😕 Golemo!!! Je bila za etnicki ociscenu od muslimana BiH.to ja. Odoste pedaleko,i sutra bi muslimane poklali prvom prilikom da ne ostane niti jedan na svijetu.To e globalna politika zapada i vi ste dio njenih proekata u BiH. Igrate se s vatrom.od kad svijet postoji ta ideja,ali islam osta i jos jaci posta. To je to. A sad nek laje ko sta hoce.drugo i neznate
+1
-2
0
SI
Chrome
Učitaj još komentara