Suđenje

Priznanje krivice na suđenju Čauševiću

Vijesti / Flash | 06. 07. 2017. u 10:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Državnim sudom počelo je suđenje Kemalu Čauševiću i Anesu Sadikoviću za zloupotrebu položaja te primanje ili davanje mita, dok je Tužuteljstvo BiH kazalo da je Sedinet Karić potpisao sporazum o priznanju krivice, objavio je BIRN.

Sudsko vijeće je donijelo odluku da se razdvoji Karićev predmet u odnosu na postupke protiv Čauševića i Sadikovića, a ukoliko sporazum o priznanju krivice bude prihvaćen, tužitelj Dubravko Čampara je rekao da će Karić biti prvi svjedok.

Čauševićev odvjetnik Asim Crnalić rekao je da nije suglasan s najavom tužitelja.

''Nisam suglasan za ovom odlukom, ali to ništa ne mijenja'', rekao je Crnalić.

Čaušević se tereti da je kao direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH tijekom 2007. stupio u kontakt s uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH, Sadikovićem i Karićem koji su vlasnici više pravnih osoba-poduzeća koja se bave uvozom.

Prema navodima Tužiteljstva, Čaušević im je obećao povlašteni status prilikom uvoza za njihova poduzeća, u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da su na njima netočni podaci, te je tražio da mu Sadiković i Karić, kao protuuslugu daju iznos od 1.000 maraka po uvezenom kamionu. Njih dvojica su na to pristali, te su novac donosili Čauševiću i davali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banja Luci, stoji u optužnici.

Sadiković i Karić su optuženi da su Čauševiću od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1,72 milijuna konvertibilnih maraka.

Osim primanja dara, Čaušević je optužen i za zloupotrebu službenog položaja te pranje novca. Prema optužnici, novac je pribavljen činjenjem krivičnih djela, bez kreditnog zaduženja, stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu.
U uvodnim riječima, tužitelj Čampara je rekao da će dokazati navode optužnice saslušanjem 45 svjedoka, tri vještaka i ulaganjem oko 100 materijalnih dokaza.

Odvjetnik Crnalić se osvrnuo na sporazum o priznanju krivnje, koji je Čaušević prethodno postigao s tužiteljem Čamparom.

''Nakon što je svjedočio i dao informacije o činjenicama za koje tužitelji nisu znali, oni su sada to priložili kao dokaz. To je nezakonit dokaz a tužiteljstvo je na prevaru dobilo informacije koje nije imalo'', kazao je Crnalić.

Dodao je kako će Obrana dokazati da firmi koje su naznačene u optužnici, nisu imale drugačiji tretman od ostalih firmi.

Karićev branitelj Samir Omerćehajić je istaknuo kako je sporazum njegovog klijenta s Tužiteljstvom BiH urađen bez pritiska.

Sporazum će biti razmatran 13. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close