Izborni zakon

Prijedlog HNS-a već osuđen na propast?

Vijesti / Flash | 24. 07. 2017. u 06:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sjednica Kolegija i Kolegija u proširenom sastavu Zastupničkog doma PSBiH bit će poznato hoće li se Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona Hrvatskog narodnog sabora naći na dnevnom redu sjednice 26. srpnja ili će se njegovo razmatranje ostaviti za jesen, objavilo je sarajevsko Oslobođenje.

Novine podsjećaju kako su izmjene ovog zakona usvojene na Domu naroda PSBiH po hitnom postupku, a u Zastupnički dom upućene su po istoj proceduri.

Raguževa ruka

Prijedlog je usvojen zahvaljujući glasu Martina Raguža (HDZ 1990) dok su, prema mišljenju sugovornika Oslobođenja, u ovom trenutku, izmjene Izbornog zakona već u startu osuđene na propast zbog nemogućnosti ''prolaska'' u donjem domu Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnik Predrag Kožul (HDZ­BiH) kazao je za Oslobođenje da nije siguran da će ovo zakonsko rješenje biti razmatrano 26. srpnja. Međutim, naglašava da je nužno usvojiti izmjene kako bi se izbori sljedeće godine proveli te implementirali izborni rezultati.

''Mi smo ponudili tu jednu varijantu i vi znate kako je to išlo na Domu naroda. Pitanje hitnosti procedure nije pitanje naše bahatosti, nego modela kako da Prijedlog što lakše dođe do Zastupničkog doma, da bi se o svemu moglo raspravljati'', kazao je Kožul.

Ponovio je da su izmjene uistinu nužne, te da je u ovom trenutku teško špekulirati o tome hoće li OHR nametnuti sljedeće godine svoj izborni zakon. Dodao je da su u HDZ-u svjesni da će oko hitne procedure biti puno rasprave, budući da se u tom slučaju na Prijedlog ne može amandmanski djelovati, ''ali i na to smo spremni''.

Napravljen prvi korak

''Zakon može poslije ući u redovnu proceduru. U Zastupničkom domu računamo na glasove svih zastupnika koji objektivno procjenjuju ovu situaciju. Kako će se situacija razvijati, doista ne znam. Mi smo prvi korak napravili i prvi cilj ispunili. Oko daljnje sudbine zakona, kao i o OHR-u, ne bismo željeli špekulirati'', zaključio je Kožul.

Zastupnik NDP-PDP-a Momčilo Novaković smatra kako nema većine za izmjene Izbornog zakona po prijedlogu HNS-a. Nedopustivo mu je da bitne stvari poput ovog zakona budu stavljene u hitnu zakonodavnu proceduru.

''To su pitanja oko kojih očito ne postoji suglasnost u Federaciji. Potrebno je osigurati amandmansku fazu za Izborni zakon ukoliko uopće postoji ikakva mogućnost da on, ovakav, prođe. Mislim da je OHR već dugo u potpuno pasivnoj poziciji i da on jednostavno pokušava ostvariti jednu politiku nemiješanja u unutarnje stvari BiH'', poručio je Novaković.

Stav SDP-a o pitanju Izbornog zakona HNS-a je također nepromijenjen. Zastupnik Saša Magazinović smatra da je riječ o zakonu čiji je cilj ''uspostava novog sustava u kojem Anto iz Širokog Brijega neće imati istu vrijednost glasa niti istu priliku da bude izabran kao Anto iz Tuzle''.

Diskriminacije

''Pored svih silnih diskriminacija koje već postoje u sadašnjem sustavu, uvodi se još jedna po kojoj će i pripadnici konstitutivnih naroda biti diskriminirani u zavisnosti od toga gdje žive. Očigledno je da svi oni Hrvati koji ne glasuju za HDZBiH nisu dovoljno dobri Hrvati'', ističe Magazinović te dodaje da smo još predaleko i od izbora i od Izbornog zakona.

Diana Zelenika (HDZ 1990) je rekla kako se ne može izjasniti kako će glasovati za izmjene Izbornog zakona, budući da će 25. srpnja biti održan uži kolegij stranke. Naglasila je da će poštovati odluku vrha stranke ma kakva ona bila.

''Neću prejudicirati, sačekat ću taj kolegij, pa neka stranka odluči kako ćemo. Ne želim se oglašavati o pitanju stavova kolege Martina Raguža. Kada je u pitanju ad hoc ili žurna procedura, smatram da ona nije ni za što dobra. Uvijek ljudima treba ostaviti mogućnost amandmana. Kada zbrojnim glasove, vidim da zakon neće proći u Zastupničkom domu'', poručila je Zelenika.

Međutim, mišljenja je kako svaki scenarij ide u korist predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Njegov tim je, prema njezinim riječima, sve dobro ''smutio'' oko izmjena Izbornog zakona i Čoviću ide u korist i ako Prijedlog bude usvojen, ali i ako ne bude.

Bez obavijesti

Predsjedatelj Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH Mirsad Đonlagić sumnja da će zakon biti razmatran na sjednici u srijedu, budući da, kako je kazao, zastupnici još nisu o tome dobili nikakvu obavijest. Kao i zastupnica Zelenika, i zastupnici ovog kluba će se o izmjenama Izbornog zakona odrediti dan ranije, nakon sjednice svog kluba.

''Jednostavno, o tome nismo raspravljali, jer mislimo da će zakon na dnevni red doći tek u rujnu'', kazao je Đonlagić. Ipak, tvrdi da će se sve znati sutra, budući ''da se situacija u Bosni i Hercegovini može promijeniti 24 puta u 24 sata''.

Zastupnik Nezavisnog bloka Senad Šepić ističe da će članovi ovog kluba (Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i on) biti protiv izmjena po HNS-u.

''Načini na koje se sve ovo radi oko izmjena Izbornog zakona su po našem mišljenju potpuno neprihvatljivi. Ako se želi rješenje, mora se ići potpuno drugim putem, uz drugi pristup i otvaranje unutrašnjeg dogovora, bez izlaženja s jednostranim rješenjima'', poručio je Šepić.

V.d. generalnog tajnika SDA i državni izaslanik Halid Genjac ranije je izjavio da će vrlo teško izmjene Izbornog zakona biti usvojene na Zastupničkom domu zbog poznatog raspoloženja političkih stranaka koje su u njemu zastupljene.

Interes Bošnjaka

Naglasio je da, ukoliko zakon ne bude usvojen, SDA će u parlamentarnu proceduru dostaviti zakon koji je njezina grupa stručnjaka sačinila, a nakon što prijedlog prođe stranačke organe. Kao razloge tome zašto SDA neće podržati izmjene, Genjac je naveo da je riječ o zakonu koji je destruktivan za vitalni interes Bošnjaka u sva tri elementa: Predsjedništvo BiH, Dom naroda FBiH i izbori za Mostar.

Naime, Ustavni sud BiH razmatrao je ranije ovog mjeseca apelaciju Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH o ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka HDZ-ovim prijedlogom Izbornog zakona i ustanovio da vitalni nacionalni interes nije povrijeđen i da je sve urađenu u skladu s procedurama. Nakon toga je Dom, glasovima Kluba Hrvata, te članova SNSD-a i DNS-a usvojio spomenuti prijedlog.

Kopirati
Drag cursor here to close