kontrolni popis

Približno je 200.000 popisanih stanovnika koji nisu bili rezidenti

Vijesti / Flash | 12. 10. 2016. u 06:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analiza sporednih podataka Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH iz 2013. godine i postpopisne ankete (kontrolnog popisa) pokazala je da je približno 200.000 popisanih stanovnika koji nisu bili rezidenti (stalni stanovnici zemlje), odnosno onih koji nisu trebali biti popisani, te da je gotovo 41.000 onih koji nisu, a trebali su biti popisani kao rezidenti. Iz ovih podataka proističe da je neto-razlika gotovo 159.000 stanovnika.

Prema podacima iz Prezentacije rezultata Postpopisne ankete popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine, koju je organizirala Agencija za statistiku BiH, statistička greška do koje se došlo primjenom prilagođenog Dualnog sustava procjene (Dual System Estimation - DSE) svjedoči o stopi od 5,59 posto koja se odnosi na nadobuhvat (broj stanovnika koji nisu trebali biti popisani), odnosno podobuhvat - stopi od 1,24 posto (broj onih koji su trebali biti popisani, a nisu), piše Fena.

Metodologiju koja je primijenjena u postpopisnoj anketi i usporednoj analizi detaljno je elaborirao koordinator za postpopisnu anketu i član Popisnog biroa Agencije za statistiku BiH Edin Šabanović, istaknuvši da ova anketa nije realizirana radi ispravljanja podataka iz popisa, te da je orijentirana k ispitivanju utjecaja nedostataka koji su karakteristični za svako statističko istraživanje, odnosno na evaluaciju greške u obuhvatu i sadržaju pojedinih pitanja, kao i na korisne informacije za planiranje narednih statističkih istraživanja.

Naime, analizom sporednih podataka-uparivanja podataka iz popisa i postpopisne ankete izračunavaju se dvije vrste indikatora kvaliteta popisa - indikatori obuhvata i indikatori sadržaja.

Šabanović je odgovarajući na pitanja novinara naveo da je prema objavljenim podacima popisa 3.530.159 osoba, rezidenata koji žive i u privatnim i institucionalnim domaćinstvima, a s obzirom na to da su postpopisnom anketom obuhvaćena samo privatna domaćinstva taj broj je reduciran na 3.507.343 stanovnika, „jer popisivači nisu išli u zatvore, staračke domove i druga kolektivna domaćinstva i ustanove“, tako da je procjena iz postpopisne ankete 'dala' broj od 3.352.760 stanovnika u BiH, što se uzima kao 'točna populacija', u skladu sa spomenutom dualnom metodom.

Upozorio je da se radi o statističkom istraživanju, te da se u statistici podaci uzimaju s određenom vjerovatnoćom, odnosno da nikada nijedna zemlja ne može 'izaći' s točnim brojem stanovnika, ''jer je uvijek potencijalno moguća nazočnoststatističke greške''.

Tijekom prezentacije prikazano je dosta pokazatelja koji se odnose na različite varijable poput spola, starosne distribucije, najviše završene škole... koji su uparivanjem pokazali visok nivo suglasnosti, odnosno stope slaganja, te koji se kao takvi mogu smatrati relevantnim

Postpopisna anketa u BiH provedena je od 2. do 10. studenog 2013. godine, a radi se o anketi na bazi uzorka popisnih krugova, odnosno jedan posto njihovog ukupnog broja. Točnije u opservaciji je bilo 240 popisnih krugova u BiH, a uzorak je stratificiran prema bh. entitetima, Distriktu Brčko BiH, urbanim i ruralnim naseljima...

Tijekom ankete prikupljeni su podaci za oko 12.000 privatnih domaćinstava, odnosno za oko 37.000 osoba i 12.200 stambenih jedinica, a ova anketa nije 'pokrivala' populaciju koja živi u institucionalnim domaćinstvima - kolektivnim naseljima i ustanovama, piše Fena.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić novinarima je potvrdio da je IMO-tim (Međunarodna monitoring misija) u posjeti Agenciji proteklih deset dana angažiran na procjeni kvaliteta popisa, uključujući i rezultate postpopisne ankete.

Dodao je da je za danas zakazana i sjednica, kojoj će nazočiti i direktor EUROSTAT-a Peter Everaers, te direktori entitetskih zavoda i direktor Agencije za statistiku BiH, a na kojoj bi trebale biti prezentirane njihove ocjene i nalazi u vezi s kvalitetom popisa u BiH 2013. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close