Zločini u Stocu

Presuda Miroslavu Ragužu 26. ožujka

Vijesti / Flash | 21. 03. 2012. u 12:08 M.U.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U završnim riječima na suđenju Miroslavu Ragužu, Tužiteljstvo je navelo da je dokazalo odgovornost optuženog za zločine u Stocu, dok je Obrana ocijenila da je pokazala kako se optužnica temelji na iskazima svjedoka koji nisu govorili istinu, javlja BIRN - Justice Report.

Županijski sud u Mostaru presudu će izreći 26. ožujka.

Županijski tužitelj Adis Nuspahić rekao je da su, od osam saslušanih svjedoka, tri na nedvosmislen način potvrdila da je Raguž bio prisutan prilikom njihovog ispitivanja.

"Tužiteljstvo je saslušalo osam svjedoka. Šerif Selimić, Edin Baljić i Enes Gutošić na nedvosmislen način iznijeli su dokaze koji terete optuženog Miroslava Raguža da je bio prisutan prilikom njihovog ispitivanja. Edin Baljić je jasno rekao da ga je optuženi ispitivao i davao znake vojnicima koji su bili u prostoriji da ga tuku", kazao je tužitelj.

On je istaknuo iskaz svjedoka Obrane Slavena Milanovića koji je potvrdio da je Raguž ispitivao zarobljenike, da je bio pripadnik Sigurnosne informativne službe (SIS) Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te da su pripadnici ABiH bili zatvoreni u Policijskoj postaji u Stocu.

Prema optužnici, Raguž je od kolovoza do listopada 1993. godine, kao pomoćnik zapovjednika SIS-a, sudjelovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila bošnjačke nacionalnosti u Koštanoj bolnici u Stocu, kao i u zlostavljanju vojnih zarobljenika.

Josip Krešić, odvjetnik optuženog Raguža, ocijenio je da je optužnica urušila samu sebe i da dokazi Obrane pokazuju da svjedoci nisu govorili istinu.

"Svjedoci nisu govorili istinu i tako su pobili svoje iskaze. Stoga Obrana smatra da ima dovoljno elemenata da do istih zaključaka dođe i Sud", kazao je Krešić.

Dodao je da je suprotno navodima optužnice, gdje stoji da je Baljić bio civil, Obrana predočila dokazima da je Baljić 1992. godine bio pripadnik HVO-a, a od ožujka 1994. pripadnik ABiH.

"Prema dokazima koje je Obrana predočila, 1996. godine Baljić je dao izjavu u kojoj ne spominje da je Raguž davao znakove glavom da ga udaraju i da su u prostoriji bila još dvojica, Grgić Milo i jedan policajac. Kada sam ga upitao zašto je tada dao drugačiji iskaz, kazao je: 'Sjećanje mi je bilo svježije, pa im se sjećam imena'", istaknuo je Krešić, prenosi BIRN - Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close