Prepiska Suda BiH i VSTV-a oko povećanja broja sudaca

Vijesti / Flash | 30. 09. 2016. u 19:35 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud je demantirao navode Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) u vezi sa popunjavanjem sudskih pozicija u ovoj instituciji.

U Sudu BiH su pojasnili da nisu tražili raspisivanje natječaja ali jesu uputili zahtjev za imenovanje sudaca VSTV-u, što podrazumijeva raspisivanje natječaja i predstavlja ustaljenu proceduru prilikom prijema i imenovanja nositelja pravosudnih institucija.

U dopisu dostavljenom Balkanskoj istraživačkoj mreži u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), Sud BiH navodi da su se više puta obraćali VSTV-u sa zahtjevima za povećanje sistematizacije i popunu praznih mjesta, kao i da je “svaki zahtjev bio detaljno obrazložen i potkrijepljen lako provjerljivim činjenicama”, prenosi detektor.ba.

BIRN BiH je prošlog tjedna pisao o tome kako u Državnom sudu trenutno ima pet otvorenih sudačkih pozicija, odnosno da je od proračunskih 58 pozicija imenovano 53 sudaca, od kojih je jedan pod suspenzijom.

Kao razlog za ovakvo stanje, u Sudu BiH krive VSTV jer smatraju da “ignoriraju njihove zahtjeve”.

U VSTV-u su negirali ove optužbe navodeći da nisu krivi što nije došlo do popune sudačkih mjesta.

“Natječaj za ove pozicije nije raspisan s obzirom da iz Suda BiH nije dostavljen zahtjev da se natječaj raspiše, odnosno da postoje svi potrebni uvjeti za popunjavanje tih pozicija. Naime, samo donošenje odluke o proširenju sistematizacije ne znači automatski da se te pozicije mogu odmah i popunjavati”, naveli su tada iz VSTV-a BiH.

Nakon objave teksta, BIRN-u su iz Državnog suda dostavili kronologiju korespondencije sa VSTV-om iz koje je vidljivo da su od kraja 2014. godine ovoj instituciji dostavili deset dopisa u kojima su ili tražili povećavanje sistematizacije ili popunu već predviđenih sudačkih pozicija.

Tako je u proljeće prošle godine, Sud BiH u dopisu zatražio da se popuni pet sudačkih mjesta jer, u suprotnom, kako su naveli, “ova institucija neće moći odgovoriti svojim zakonskim obvezama i očuvati ažurnost u radu”.

“Sud podsjeća VSTV na potrebu imenovanja novih sudaca za rad na predmetima ratnih zločina, a imajući u vidu obaveze koje proizlaze iz Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i povećanog priliva predmeta koji je posljedica enormnog jačanja Tužiteljstva BiH tijekom 2013. i 2014. godine”, naveli su iz Suda BiH u dopisu.

Krajem prošle godine, nakon imenovanja novih osam tužitelja u Tužiteljstvo BiH, koji su trebali raditi na predmetima terorizma, iz Suda BiH su se ponovo obratili VSTV-u i naveli da je došlo do “potpunog nerazmjera” u kojem 62 tužitelja  radi na 20 sudaca krivičara u prvom stupnju.

“Stoga se ukazuje potreba da kadrovsko jačanje Tužiteljstva prati i povećanje i jačanje sudačkih kapaciteta Suda BiH. Sud navodi da jedino svrsishodno djelovanje je paralelno imenovanje novih sudaca Suda BiH i proširenje sistematizacije Suda ukoliko se imenuju novi tužitelji u Odjel za terorizam Tužilaštva BiH”, naveli su iz Državnog suda.

Sud BiH je konačno početkom ove godine tražio da se broj sudaca poveća na 70, a VSTV je povećao broj sudaca s 53 na 57, ali ni te pozicije još nisu popunjene.

Kopirati
Drag cursor here to close