intenzivni kontakati

Pregovara se s Radončićem

Vijesti / Flash | 12. 08. 2015. u 12:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dragan Čović i Fahrudin Radončić, lideri HDZ-a i SBB-a, otpočeli su novu rundu intenzivnih kontakata s ciljem pokušaja priključenja Radončićeve stranke novoj parlamentarnoj većini u Federaciji, objavile su Nezavisne novine tvrdeći kako im je ovu informaciju potvrdio i izvor iz SDA, koji se protivi Radončićevom ulasku u vlast.

''Informacija o tim intenzivnim kontaktima Nezavisnim je potvrđena iz izvora SDA, iako o njoj niko nije htio javno da govori, no njenu relevantnost potvrđuju i Čovićevi istupi u medijima prethodnih dana, koji su bili svojevrsna priprema terena'', navode Nezavisne novine dodajući kako bi ovo moglo dovesti do nove prekompozicije političkih blokova u FBiH i državi.

Ovakav mogući razvoj situacije, međutim, značio bi potpuni politički zaokret opozicijskog SBB-a, koji u ovom trenutku ima sve adute u rukama da vlastitu podršku poziciji (SDA i HDZ) ili opoziciji (DF i SDP) uvjetuje raznim ustupcima.

Ulazak SBB u vlast, također, ujedno bi pokrenuo i velike političke turbulencije, pa i moguću prekompoziciju i na razini BiH (Vijeću ministara BiH), s obzirom na uvriježeno mišljenje o tome da će Radončić, ukoliko uđe u Vladu FBiH, takav korak uvjetovati i participiranjem i u Vijeću ministara BiH.

A to bi onda, nesumnjivo, ugrozilo i samu poziciju DF-a, nekadašnjeg prvog partnera SDA, koji je izašao iz federalne, ali je ostao u državnoj vlasti, pišu banjalučke novine.

Podsjećamo, Čović je jučer izjavio kako će ''sigurno biti predvodnica'' u tome da privuče partnera s kojim se može dugoročnije i ozbiljno raditi na provedbi reformi.

''Za velike i teške odluke koje nas čekaju treba nam partner kakav je SBB'', rekao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close