Elaborat o BiH

Predstavljanje BiH u Pakistanu - Mi smo dragulj u srcu Europe

Vijesti / Flash | 06. 04. 2017. u 11:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred više od tisuću prisutnih uzvanica, a na poziv guvernera Punjaba Muhameda Refika Radžvana, veleposlanik Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan Nedim Makarević otvorio je seminar "BiH dragulj u srcu Europe" u kojem je opširno elaborirao BiH, prvenstveno u segmentu edukacije.

Veleposlanik Makarević je također prezentirao i povijesne, kulturološke, ekonomske i industrijske aspekte BiH.

Fokus u elaboratu veleposlanika Makarevića je također bio na dosadašnjim edukacijskim projektima iz oblasti obostrane razmjene studenata, akademskog kadra, angažmanu profesora s univerziteta iz BiH na pakistanskim univerzitetima, zajedničkih znanstvenih radova istraživača iz dviju država te stipendija koje se nude studentima iz BiH za studiranje u Pakistanu.

Predavanje veleposlanika Europske unije u Pakistanu Jean-François Cautaina odnosilo se na pravne regulacije izvoznih kvota (Generalizirani sistem preferencija - GsP plus).

Predavanju su također bili prisutni predstavnici Ministarstva obrazovanja Narodne Republike Kine koji su izložili svoja dosadašnja iskustva s Pakistanom te iznijeli svoju viziju budućeg rada s pakistanskim univerzitetima u duhu aktualnog megaprojekta Kinesko-pakistanski ekonomski koridor - CPAK, koji, osim infrastrukture, sa sobom nosi također i projekte iz oblasti kulture ali i drugih grana ekonomije.

O CPAK-u je, podsjetimo, veleposlanik Makarević u BiH tjedniku "Dani" nedavno objavio koautorski tekst u kojem su naglašene prilike i prednosti koje bi BiH, putem kompanija poput Energoinvesta, mogla imati od suradnje dviju nuklearnih sila.

''Drago mi je da smo uspjeli na ovom nivou i na ovaj način da predstavimo BiH. Posebno zahvaljujem veleposlaniku EU Cautainu na nazočnosti čime je pokazano da EU neminovno stoji iza BiH'', izjavio je Makarević za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close