Predsjedništvo BiH tražilo 'Škodu Superb' za prijevoz djece
Tender
OBJAVA: Petak, 21. travnja 2017. 13:27
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: K.K.
Skoda Superb Zadnje sjedalo
1

Ovaj auto je jedan u nizu koje Predsjedništvo BiH nabavlja u posljednjih godinu dana a koji će vozni park približiti brojci 40.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine raspisalo je sredinom travnja tender za kupovinu novog auta, a jedan od uvjeta bio je da auto ima pripremu za montažu dječje sjedalice i sisteme za dolazak i odlazak od kuće.

Ovaj auto je jedan u nizu koje Predsjedništvo BiH nabavlja u posljednjih godinu dana a koji će vozni park približiti brojci 40. Cijena auta s porezom je 60.000 maraka i spada u višu srednju klasu automobila po državnom pravilniku o kupovini službenih automobila.

Nejasno je tko će u Predsjedništvu BiH koristiti ovaj auto jer je, po Pravilniku o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, viša srednja klasa vozila, u kojoj su auti između 50.000 i 100.000 maraka, namijenjena isključivo ministrima u Vijeću ministara, predsjednicima Ustavnog suda i Suda BiH te glavnom državnom tužitelju.

Zakonska zabrana

Pravilnik također zahtijeva primjenu Zakona o javnim nabavkama kod kupovine auta a ovaj zakon izričito zabranjuje opisivanje auta na način da uvjete ispunjava samo jedan model ili jedan proizvođač.

Specifikacije automobila u tenderskoj dokumentaciji u ovom slučaju su kopirane iz kataloga za “Škodu Superb”. Minimalna visina, širina, dužina i međuosovinsko rastojanje auta identični su podacima u katalogu za model “Superb”, kao i zapremina prtljažnika. Predsjedništvo je raspisalo tender u kojem su tražili auto isključivo s aluminijskim felgama “stratos”, što odgovara ponudi opreme “style” za “Škodu Superb” kao i radio “bolero”, što je naziv radija koji “Škoda” nudi za modele “Superb” i “Octavia”.

Stručnjak za javne nabavke Igor Vukajlović iz Udruženja “Tender” je objasnio da nazivi proizvoda koji se nabavljaju nisu dozvoljeni.

“To je naziv koji upućuje na konkretnog proizvođača i na konkretan auto – to se ne smije raditi i to je tipična diskriminacija drugih proizvođača, što nije dozvoljeno Zakonom o javnim nabavkama”, kazao je Vukajlović.

Za Predsjedništvo BiH je, sudeći prema opisu službenog auta koji su tražili, bilo jako važno da ono ima pomoć kod paljenja i gašenja svjetala pri dolasku kući i odlasku od kuće, “Škodin” takozvani “light assistant”, s opcijama “coming home” i “leaving home”.

Jedna od traženih stavki je i “električno otvaranje i zatvaranje prtljažnika – bezvirtual pedal”, funkciju koju “Škoda” najčešće reklamira preko glumaca koji, s punim rukama robe s pijace, stopalom aktiviraju senzor ispod auta koji otvara prtljažnik. Još jedna od stavki koju nitko ne očekuje kao uvjet za kupovinu službenog auta jeste “‘isofix’ priprema za dječja sjedala nazad”.
Vukajlović je objasnio da je “sa stanovišta Zakona o javnim nabavkama i to uredno jer su oni procijenili da njima to treba”.

“Sad se stvarno radi o pitanju morala – zbog čega će tebi ‘isofix’, hoćeš li ti voziti neku djecu?”, kazao je Vukajlović.

Izmjene dokumentacije

Predsjedništvo BiH do trenutka pisanja ovog teksta nije odgovorilo na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kome se auto kupuje, čija djeca će se prevoziti u njemu i zašto je, protivno Zakonu o javnim nabavkama, u specifikaciji opisan jedan model auta.

Ipak, nakon upita BIRN-a BiH, Predsjedništvo je 20. travnja izmijenilo tendersku dokumentaciju.
U dokumentu javnih nabavki Predsjedništvo je iz specifikacije izbacilo naziv radija “bolero” i sada se traži samo radio sa osam zvučnika. Specifikacije veličine auta koje opisuju “Superb” i dalje su ostale iste.

Iz opisa je izbačena i priprema za dječiju sjedalicu kao i pomoć pri dolasku kući i odlasku od kuće, ali je u specifikacijama i dalje točan opis guma “stratos” koje nudi “Škoda” i elektroničko otvaranje prtljažnika. Produžen je i rok dostavljanja ponuda i nije 4. nego 12. svibanj.

Vukajlović, kako je rekao, iz dugogodišnjeg iskustva smatra da se ova greška “sigurno nije dogodila slučajno”, posebno ne u Predsjedništvu.

“To je napisao netko tko se jako dobro razumije u nabavke, s ciljem favoriziranja nekog proizvođača”, istaknuo je Vukajlović, objasnivši da opisi auta trebaju biti što fleksibilniji.

“Da ti neko ne kaže, ako su oni stavili međuosovinski raspon minimum četiri metra, zbog čega ne može 3,95 m, šta im znači tih pet centimetara, za to moraju imati neko objašnjenje”, rekao je Vukajlović.

Predsjedništvo BiH ima 34 službena vozila i 14 vozača, podaci su iz posljednjeg dostupnog izvještaja revizora. Troškovi upotrebe i održavanja auta godišnje iznose oko 350.000 maraka.
Članovi Predsjedništva, šefovi njihovih ureda, glavni tajnik i dva zamjenika glavnog tajnika  imaju pravo na korištenje auta 24 sata dnevno.

Komentari (1)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
 Mali
1. Mali
prije 4 dan.
Pa hoće li itko ikada od ovih lopovčina u zatvor??!!
+46
-2
0
BA
Firefox