Nema ostavke

Predsjednik Vlade HNŽ-a ne razmišlja o ostavci

Vijesti / Flash | 17. 02. 2014. u 12:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Denis Lasić kazao je kako nema namjeru podnijeti ostavku na svoju dužnost, što je od njega zatražio Plenum građana i građanki Mostara.

''Zna se kako Skupština bira i mijenja Vladu. Ako se u Skupštini HNŽ-a skupi 20 ljudi koji će podržati smjenu Vlade ponosno ću otići'', kazao je Lasić u telefonskoj izjavi za Fenu.

Predstavnici Plenuma građana i građanki Mostara uručili su predsjedniku Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ramizu Jelovcu zahtjeve među kojima je smjena županijske Vlade te ukidanje beneficija i paušala političarima.

Jelovac je predstavnike Plenuma primio u devastiranoj zgradi županijske Skupštine, koja je zapaljena u nasilnim prosvjedima prije deset dana, te je obećao da će Kolegij Skupštine danas ili sutra razmotriti te zahtjeve, a nakon toga će biti sazvana izvanredna sjednica Skupštine HNŽ-a.

Za to vrijeme stotinjak prosvjednika okupilo se na ulici ispred zgrade Skupštine HNŽ-a, te su uz zvižduke i povike "Ostavke! Ostavke!", popratili razgovor predsjednik tog zakonodavnog tijela i predstavnika Plenuma.

''Neću ići u političke ocjene onoga što su zahtjevi Plenuma, ali ono što sam vidio iz medija, to su redovita pitanja koja su bila i koja će biti u proceduri (Skupštine HNŽ-a)'', kazao je Jelovac u izjavi za novinare.

Pored ostavke Vlade HNŽ-a, Plenum traži ukidanje paušala i beneficija političarima i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom na razini HNŽ-a, zatim traži službeno izvješće županijskoj MUP-a o prosvjedima u Mostaru i aktivnostima koje poduzimaju u procjeni sigurnosnog stanja u HNŽ-u kao i imena svih osoba koje su privedene na informativne razgovore te koji su kažnjeni novčano ili je protiv njih pokrenut kazneni postupa.

Kada su u pitanju zakoni čije usvajanje traži Plenum, Jelovac je rekao kako su već dugo u skupštinskoj proceduri, a osnovni problem je novac koji je potreban u županijskom proračunu za provedbu tih zakona.

''SDA će ići u Skupštinu s prijedlogom za smanjenje plaće proračunskih korisnika za 30, 20 i 10 posto. Ministrima i zastupnicima bi se smanjile plaće za 30 posto i taj novac bi bio podloga za Zakon o socijalnoj zaštiti'', kazao je Jelovac, član SDA.

Zdenko Bubaš, član Koordinacijskog odbora Plenuma građana i građanki Mostara, naglasio je kako je osnovni cilj rada Plenuma vratiti ljudima čast, bez obzira na njihovo porijeklo i socijalni položaj.

''Želimo da se naša djeca školuju normalno, da se završetka školovanja mogu zaposliti, jer ovo kako je do sada išlo, mladi nemaju nikakvu perspektivu'', istaknuo je Bubaš.

Na pitanje ima li Plenum legitimitet predstavljati sve građane Mostara, Bubaš je rekao kako je Plenum otvoren za sve te da na sjednicu Plenuma mogu doći i govoriti svi zainteresirani.

Kopirati
Drag cursor here to close