Uz kritiku prema RS

Preda: Politička kriza nije izgovor za loše rezultate BiH

Vijesti / Flash | 10. 06. 2017. u 10:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''EU ima mnogo kompliciraniju strukturu od BiH, ali za razliku od BiH uspijeva naći kompromis po važnim pitanjima, kojeg ovdje nema'', tvrdi u intervjuu za Nezavisne novine Cristian Dan Preda, izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH.

Ističe da je imidž RS u Bruxselessu katastrofalan jer se, kako tvrdi, ne zna tko donosi odluke na kojoj razini vlasti.

"Prilično ste nekoherentan dio zemlje. Ne znamo tko ovdje donosi odluke, koje odluke važe na bh. razini i to je velika misterija. OK, BiH jeste kompleksna zemlja i ima toliko različitih razina... Razumijem ambiciju političara iz RS da budu dio donošenja odluka, ali nam je potpuno nejasno tko donosi odluke i koliko te odluke uopće imaju smisla u kontekstu EU integracija", objasnio je Preda.

Prema njegovim riječima, sve razine vlasti imaju dobar deklarativan pristup europskim integracijama. Međutim, ne može shvatiti zašto su rezultati tako mršavi.

''Znate, niste vi jedina zemlja u kojoj postoji politička kriza. Ali prirodu političke krize u BiH je teško razumjeti'', rekao je Preda dodajući kako svuda postoje podjele, te da i u najtotalitarnijim državama ne misle svi isto.

''Osnovni problem je tko kako predstavlja građane u institucijama. Morate uspostaviti konsenzus u BiH oko europskih pitanja. Konsenzus znači kompromis, a toga jednostavno nema'', kaže Preda. -

''Ugledajte se na Europu. Naša struktura je neusporedivo složenija i mnogo je teže napraviti kompromis između Estonije, Danske, Rumunjske... To je puno kompliciranije nego sastaviti Srbe, Bošnjake i Hrvate! Ne sviđa mi se početna pozicija vaših političara koji kažu: "Mi smo najkompliciranije mjesto na svijetu", zato što to jednostavno nije istina!'', navodi Preda za Nezavisne.

On je naglasio kako je Europa puno pogriješila kad je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji, ali kad su shvatili grešku, EU je, kako kaže, čvrsto stala uz BiH.

''EU je vaš najveći saveznik. Međutim, nije na Europi da nađe rješenja u vaše ime. To morate uraditi vi ovdje'', tvrdi Preda.

Kopirati
Drag cursor here to close