Krim

Poziv u pomoć

Vijesti / Svijet | 01. 03. 2014. u 11:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proruski premijer nemirnog Krima preuzeo je kontrolu nad cijelom vojskom, policijom i sigurnosnim službama na ovom strateški važnom poluotoku u subotu i apelirao je na ruskog predsjednika da mu pomogne u održavanju mira.

U priopćenju lokalnih i ruskih novinskih agencija, Sergej Aksenov izjavio je da oružane snage, policija, služba za nacionalnu sigurnost i granični čuvari odgovaraju samo na njegove naredbe. On je rekao da bilo koji zapovjednik koji se ne slaže s tim može trenutno napustiti svoju funkciju.

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad ključnim zračnim lukama i komunikacijskim centrima na Krimu u petak dok Ukrajina optužuje Rusiju za "vojnu invaziju i okupaciju" - tvrdnja koja je donijela jednu novu dimenziju u produbljujućoj krizi i izazvala zabrinutost da bi Moskva mogla anektirati strateški poluotok gdje se nalazi baza ruske flote.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk započeo je sjednicu vlade pozivajući Rusiju da ne potiče nemire na Krimu.

- Pozivamo vladu i vlasti u Rusiji da opozovu svoje snage i vrate ih u njihove baze. Molimo naše ruske partnere da prestanu izazivati civilni i vojni otpor u Ukrajini - rekao je Jacenjuk za agenciju Intrefax.

Odanost ukrajinskog naroda je podijeljena između Rusije i zapada. Veći dio zapadne Ukrajine želi bolje odnose s Europskom unijom dok istočne i južne regije traže podršku Rusije.

Referendum o statusu Krima održat će se 30. ožujka, dva mjeseca ranije nego je prvtno planirano, javlja RIA Novosti.

"Moram skratiti posjet Iranu zbog razvoja događaja u Ukrajini i moram se vratiti u Poljsku...Stanje na Krimu je postalo kritičnije", izjavio je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski na konferenciji za novinare sa svojim iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom.

"Jedina smo zemlja čiji konzulat još funkcionira na Krimu, ali nažalost, potvrđeno je da su i tamo ruske snage. Pomno pratimo razvoj situacije", dodao je Sikorski koji se u Iranu trebao zadržati četiri dana.

Varšava je u subotu u priopćenju pozvala na prestanak "provokacijskih kretanja" oružanih snaga na Krimu.

"Pozivamo na prestanak provokativnih kretanja oružanih snaga na poluotoku Krimu. Sve odluke koje se trenutno donose, među kojima i one vojnog karaktera, mogle bi imati nepopravljive posljedice po međunarodni poredak", upozorava Varšava.

Ruska tvrtka Gazprom objavila je da Ukrajina ima "ogroman" dug za neplaćeni plin Rusiji u iznosu od 1,55 milijarda dolara, ističući da bi povlaštena cijena koju je Rusija dala Kijevu mogla biti dovedena u pitanje.

- Imamo dobre odnose s Ukrajinom, tranzit funkcionira, samo treba platiti plin. Zasad zaostatak plaćanja iznosi 1,549 milijarda dolara", izjavio je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprjanov agenciji Ria Novosti.

"Takvim načinom plaćanja i ispunjavanja obaveza Ukrajina vjerojatno neće moći zadržati povlaštenu cijenu u kojoj trenutno uživa za ruski plin", dodao je on.

Krim, jugoistočni poluotok koji ima poluautonomni status, zauzele su ruske snage u 18. stoljeću pod caricom Katarinom Velikom. Krim je postao dio Ukrajine 1954. godine kada je sovjetski lider Nikita Hruščov prebacio pravosuđe iz Rusije u potezu koji je bio čisto formalan.

Međutim, nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, Krim se našao u neovisnoj Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close