Šamac

Povratnike nitko ne sluša: Toplotni val uništio riblji fond

Vijesti / Flash | 07. 08. 2017. u 11:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izuzetno visoke temperature prouzročile su isušivanje Odmut bare u Grebnicama kod Šamca što je izazvalo uginuće ribe koja je u fazi raspadanja, a zbog čega mještani trpe nesnošljiv smrad i plaše se zaraze.

Željko Marošević iz Grebnica kazao je Feni kako je ova ekološka katastrofa započela prije dva tjedna pojedinačnim uginućima šarana i štuke a da je kulminaciju dosegnula unazad tri četiri dana uginućem cjelokupnog ribljeg fonda.

''Prema mojim procjenama u ovoj ekološkoj katastrofi uginulo je najmanje četiri do pet tona ribe među kojom najviše ima babuške'', kazao je Marošević.

Dodao je kako su mještani Grebnica izloženi danonoćnom nesnošljivom smradu te da nadležni u općini Šamac ne poduzimaju ništa da se ovaj problem riješi.

''Vjerujte da je svakim danom sve gore i gore. Ovo je katastrofa i ukoliko nadležni ne poduzmu ništa mi ćemo ovdje narednih mjeseci imati jako mnogo bolesnih ljudi'', ustvrdio je Marošević.

Osim nesnošljivog smrada mještani Grebnica su izloženi i najezdi zmija koje su se masovno pojavile u blizini njihovih kuća.

Ilija Blažanović iz Grebnica ističe da su, nakon posljednjih katastrofalnih poplava, u bari Odmut primijetili nove vrste zmija koje ranije nisu obitavale u tim posavskim krajevima.

''Prije je samo bjelouška ovdje bila a sada ima svega. Imaju neke dugačke skoro metar i pol. Evo tu preko puta moje kuće ja sam ih ubio više desetina. Bojim se da ne uđu u kuću'', kazao je Blažanović.

Mještani Grebnica, inače hrvatski povratnici, u više su se navrata obraćali zahtjevom za pomoć općinskim vlastima u Šamcu. Do sada ništa konkretno nije urađeno po njihovom zahtjevu.

Kopirati
Drag cursor here to close