Službeno

Potvrđeno iz Washingtona: SAD uvele sankcije Miloradu Dodiku

Vijesti / Flash | 17. 01. 2017. u 19:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

State Deparment potvrdio je večeras da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske.

Premda se informacija o sankcijama Dodiku u medijima pojavila u poslijepodnevnim satima, tek večeras ona je i službeno potvrđena.

Sankcije, kako javljaju mediji, podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teroririji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

Sanctions List Search

Veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack kazala je za N1 da je Ured za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu trezora, u konsultaciji sa State Departmentom, službeno definirao status i uveo sankcije protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u skladu sa Izvršnom uredbom (E.0.) 13304 koju je 2003. potpisao tadašnji američki predsjednik George W. Bush.

"Ta odredba odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma.Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu europsku integraciju zemlje. Kao rezultat današnjih sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu gospodina Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokiran. Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju gospodina Dodika", rekla je.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas kako je od Amerikanaca  dobio informaciju da će se nešto tako dogoditi.

Nisam dobio informaciju o sadržaju i o tome kakve se sve sankcije protiv predsjednika Republike Srpske uvode", rekao je Vučić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je ranije kako nije službeno obaviješten da su mu Sjedinjene Američke Države uvele sankcije, ali da, kako je naveo, takvo nešto očekuje.

''Ne znam da li je informacija da sam stavljen na američku crnu listu točna, jer nijedan službeni dokument još nisam dobio. Ali, očekujem tako nešto'', rekao je Dodik za beogradske Novosti.

Dodikov svjetnik Aleksandar Vranješ rekao je za Sputnjik da, ukoliko su točne informacije Dodik dospio na crnu listu, ''to se može protumačiti kao očajnički potez odlazec´e američke administracije''.

''S obzirom da je nova administracija do sada pokazala dobru volju, možemo očekivati da on bude skinut s te liste'', rekao je Vranješ za Sputnjik.

Kako je rekao, važno je naglasiti da se, ukoliko je Dodik stavljen na potencijalnu crnu listu, to formalno moglo dogoditi samo kroz ukaz predsjednika Obame, a da je za Banja Luku važna informacija da je Trump još ranije izjavio da c´e poništiti čitav niz ukaza te vrste kad preuzme dužnost.

Kopirati
Drag cursor here to close