Završen projekt

Potrebni posvećeni profesionalci da bi se branilia osnovna prava svih građana

Vijesti / Flash | 11. 07. 2017. u 16:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencijom o komunikaciji i suradnji između institucija, civilnog društva i medija obilježen je kraj EU SOCEM projekta kojim je Europska unija podržala Bosnu i Hercegovinu u nastojanjima da omogući bolje praćenje stanja ljudskih prava u zemlji i osigura humaniji oblik socijalne zaštite za najranjivije građane.

EU SOCEM je omogućio direktnu komunikaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine s institucijama na svim nivoima, te s civilnim društvom i medijima, da bi se omogućio pristup podacima koji se tiču stanja ljudskih prava u zemlji.

Šef Sekcije za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju pri Delegacije EU u BiH Massimo Mina kazao je da se BiH suočava sa socijalnim problemima koji se moraju rješavati kroz unaprijeđen sustav socijalne zaštite i inkluzije svih, naročito ranjivih poput djece, osoba s onesposobljenjima i starijih.

''U ovom procesu, svako ima svoju ulogu: lokalne vlasti, zakonodavci, organizacije civilnog društva, akademska zajednica, mediji i novinari. Potrebni su nam posvećeni profesionalci i promjena u okruženju da bismo branili osnovna prava svih građana i osigurali njihovo puno sudjelovanje u društvenim tijekovima'', dodao je Mina.

Baza podataka o stanju ljudskih prava u BiH uspostavljena kroz EU SOCEM omogućit će institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava pristup podacima koji su im neophodni za rad na zaštiti ljudskih prava i pomoći u izvještavanju BiH po međunarodnim komitetima.

''Ministarstvo će i dalje kontinuirano raditi na razvijanju vlastitih kapaciteta i raditi na razvijanju suradnje s organizacijama civilnog društva i medijima smatrajući da je to uspješan model djelovanja koji podrazumijeva uzajamno poštovanje i odgovornost svih aktera u procesu, a s ciljem pružanja pravne i sistemske zaštite onima koja je ona potrebna, po bilo kom kriteriju ranjivosti'', kazala je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

Jednostavan model otvorenog, iskrenog i direktnog dijaloga, uz uvažavanje kritike i dobre namjere da se zajedno radi na stvaranju boljeg ambijenta za zaštitu ranjivih, polučio je dobre rezultate i kreirao pozitivnu atmosferu te spremnost za dalji zajednički rad.

Velikim dijelom, EU SOCEM je podržao i unapređenje sustava socijalne zaštite radeći na razvijanju modela njege tuđe pomoći i njege u kući namijenjen osobama starije životne dobi u stanju potrebe, priopćeno je danas iz Izaslanstva EU u BiH.

Spremnost institucija socijalne zaštite da se prilagode potrebama, unaprijede standarde i budu otvoreni za nove pristupe u radu omogućila je vidljivo poboljšanje kvaliteta života građana kojima je ova usluga pružena.

Primjetan napredak ostvaren projektom približne vrijednosti od 1,8 milijuna eura, umnogome ovisi o spremnosti da se uspostavljeni modeli suradnje i dalje podrže i promoviraju kroz javne politike BiH i spremnost na suradnju među institucijama na svim nivoima, te s civilnim društvom i medijima.

Kopirati
Drag cursor here to close