Erdogan za BBC

Postoji plan B i C: Europska unija "troši tursko vrijeme"

Vijesti / Flash | 12. 07. 2017. u 10:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska bi se osjećala "lagodno" ukoliko EU obznani da je ne može primiti kao članicu, izjavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan za BBC.

Govoreći u programu HARDtalk s novinarkom Zeinab Badawi, on je kazao da je Turska "u stanju da stoji na vlastitim nogama".

Također je negirao da su turske vlasti zatvorile 150 novinara, rekavši da su samo dvije osobe s novinarskim akreditacijama u zatvoru.

Njegove izjave došle su u vrijeme dok je Turska produžila pritvor za lokalnog direktora Amnesty Internationala i još devetero ostalih.

Idil Eser je uhićen 5. srpnja tijekom održavanja radnog stola o digitalnoj sigurnosti i upravljanju informacijama, skupa sa sedmero ostalih aktivista za ljudska prava i dvoje stranih trenera.

Njih deset je optuženo za članstvo u "oružanoj terorističkoj organizaciji" - iako Amnesty tvrdi da nije jasno o kojoj je organizaciji riječ. Njihovo pritvaranje izazvalo je burne reakcije širom svijeta i povećalo je strahovanja da predsjednik Erdogan dodatno guši slobodu izražavanja.

Te brige ugrozile su nastojanja zemlje za članstvom u EU, dok je Erdogan optužio blok da troši tursko vrijeme.

''Mi poštujemo svoju riječ. Ako EU jasno kaže 'mi nećemo biti u stanju da primimo Tursku u EU', to bi bilo olakšanje za nas. Mi ćemo u tom slučaju pokrenuti naš plan B i C. Europska unija nam nije neophodna, mi smo opušteni'', kazao je turski čelnik.

''Bilo je vrijeme kada sam služio prvi premijerski mandat da je Turska na summitima Europske unije opisivana kao zemlja koja je ostvarila tihu revoluciju. Ista ta Europska unija, međutim, sada nas više ne poziva na summite čelnika, ona samo troši naše vrijeme. Takva je situacija upravo sada'', kazao je.

Erdogan je izjavio da većina Turaka "više ne želi EU" i smatra da je njezin pristup Turskoj "neiskren".

''Usprkos svemu tome, mi ćemo još neko vrijeme nastaviti da budemo iskreni prema EU. Vidjet ćemo što će nam to donijeti'', kazao je.

Od propalog pokušaja puča 15. srpnja prošle godine u Turskoj je oko 160 medijskih kuća zatvoreno, a 2.500 novinara ili medijskih radnika otpušteno je s posla, priopćio je Komitet za zaštitu novinara. Turska je najveći tamničar novinara u svijetu.

Predsjednik Erdogan osporio je tu brojku, rekavši za BBC: "Vidite, vi sada govorite više od mene - imate veću slobodu od mene. Upravo sada mi ne dajete pravo na slobodu izražavanja, Vodite intervju sa mnom, ali mi ne dajete priliku da govorim".

''Ovdje nitko nije zatvoren radi novinarstva, mi moramo priznati da su opozicijski novinari napisali mnogo uvredljivih članaka o meni. Ti ljudi koji su u zatvoru nemaju status novinara. Neki od njih su surađivali s terorističkim organizacijama; neki su uhićeni zbog posjedovanja vatrenog oružja. Oni imaju novinarske bedževe ali to nisu službene akreditacije. Molim vas, ne zavaravajte svijet tim lažima'', izjavio je turski predsjednik.

Odmičući se s turskih tema na širu političku pozornicu, BBC je upitao Erdogana o njegovoj snažnoj podršci Kataru, koji je pod blokadom nekih moćnih arapskih susjeda zbog navodne podrške terorizmu.

Jedan od uvjeta koje je grupa pod saudijskim vodstvom postavila za ukidanje sankcija je da turska vojna baza u Kataru mora biti zatvorena. Erdogan je odgovorio slanjem novog vojnog osoblja.

Upitan strahuje li da bi napetosti mogle eskalirati u sukob, Erdogan je insistirao da Turska ne želi biti dio tog spora.

''Gledajte, sada mi postavljate to pitanje. Zašto, međutim, ne upitate to Sjedinjene Države? Zašto ne upitate to Francusku i zašto ne upitate Englesku?'', rekao je.

''Mi nismo dio tih kriza. Suprotno, mi želimo promovirati dijalog i mir u regiji Zaljeva. Žurimo da tu pronađemo rješenje. Turska se nikada ne zalaže da muslimani ubijaju muslimane u toj regiji. Ne želimo da se muslimani bore protiv muslimana. Siti smo toga'', kazao je Erdogan.

''Ne želimo da vidimo ono štio se događa u Jemenu. Ne želimo takav razvoj situacije u Palestini i Libiji. Jasno je što se događa u Siriji. Jasno je šta se događa u Iraku. Turska plaća cijenu zbog tih kriza. Mi to ne želimo, i zbog toga mi također ne prihvaćamo takav scenarij za Katar'', zaključio je turski čelnik u intervjuu za BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close