Završili u zatvoru

Porijeklom iz BiH: Roditelji djecu odveli u Siriju i izlagali ih brutalnostima

Vijesti / Flash | 03. 06. 2017. u 16:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud u Austriji izrekao je zatvorske kazne za dva bračna para, među kojima ima i državljana BiH, u trajanju do deset godina jer su svoje osmoro djece odveli u Siriju gdje su promatrala brutalne snimke pogubljenja.

Svih četvoro optuženih Hasan O./49/ i njegova supruga Kata O./43/, te Enes S. i supruga Mikaela /39/ proglašeni su krivim za pripadnost terorističkoj organizaciji i loše postupanje i nemar prema djeci.

Izrečena im je maksimalna zatvorska kazna od deset godina, osim Kati O. koja je osuđena na devet godina, piše Srna.

"Salcburger nahrihten" ističe da su svi, osim Mikaele koja se preobratila u islam, porijeklom iz BiH ali već dugo imaju austrijsko državljanstvo.

Prema navodima austrijske novinske agencija APA, dva bračna para su otputovala u Siriju sa svoje osmoro djece u prosincu 2014. godine. Najmlađe dijete tada je imalo samo dvije godine, a najstarije sedam.

Smještaj im je u Siriji osigurala"Islamska država" ali su se sami izdržavali, novcem donesenim iz Austrije.

Austrijski dnevnik "Salcburger Nahrihten" piše da su djeca promatrala brutalne snimke pogubljenja koje je prikazivala "Islamska država", a da je sedmogodišnjak vidio odsijecanje glave iz blizine i uživo.

Prema navodima lista, kada je život u Siriji postao teži nego što su roditelji očekivali, obitelji su pobjegle u Tursku odakle su deportirani u Austriju.

Tužitelj iz grada Graca na jugu Austrije zatražio je "tešku i veoma oštru kaznu" za četvoro optuženih.

"Pridružili su se 'Islamskoj državi', bandi ubojica, silovatelja, robovlasnika i veoma zlih ljudi", navodi tužiteljstvo.

Jedan od optuženih Hasan O. negira da je bio pripadnik "Islamske država" i tvrdi da je bio maser, te da se brinuo o ranjenim borcima.

Kopirati
Drag cursor here to close