Proces vraćen na početak

Poništeno imenovanje sudaca u Općinskom sudu Čitluk

Vijesti / Flash | 10. 02. 2017. u 08:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slučaj imenovanja sudaca u Općinskom sudu u Čitluku bila jedna od točaka sjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH i odluka je nakon duže rasprave poništena i vraćena podvijeću na ponovno razmatranje.

Podsjetimo, u studenom 2016. VSTVBiH je za suce ovog suda imenovao dvoje sudaca Hrvata, te po jedno iz reda srpskog i bošnjačkog naroda, što je izazvalo žestoke reakcije, a prigovori su se odnosili na to da nije poštivana konstitutivnost naroda u Općinskom sudu u Čitluku.

''Na ovakvu odluku su se konkretno žalili i kandidati Boris Herceg i Katarina Drmać, a osim prigovora, ova dva kandidata su se žalila i da su bili bolje rangirani od imenovanih. Herceg je konkretno prigovorio da se nije vodilo računa i o spolnoj strukturi'', rečeno je na sjednici, javlja Oslobođenje.

Ružica Jukić, član Vijeća, obrazložila je nakon sjednice da je, osim nacionalne zastupljenosti, jedan od prigovora nositelja pravosudne funkcije bio da nisu ispoštovali ni spolnu strukturu, što je, kaže, točno, ali i što je propisano Zakonom o VSTV-u i Zakonom o zabrani diskriminacije.

''Tu je i stručnost i kada uzmemo sve te strane, odlučili smo da je najbolje da poništimo tu odluku. Nismo imali ni sve podatke, konkretno, kao što smo danas na sjednici stvorili širu sliku. Od početka se primjenjivao jedan princip, računanja tih postotaka na županijskoj razini, a negdje na općinskoj, a mi to nismo znali, jer to nije prenošeno s jednih članova na druge.

Kada uzmemo u obzir da općina Čitluk ima 98 posto Hrvata po popisu iz 1991. godine, to vam daje na znanje da je izabrano samo dvoje Hrvata i da nije zastupljenost Hrvata bila u dovoljnom omjeru. Nisam za to da se stvaraju jednonacionalni sudovi. Ja sam i tada predložila da budu tri Hrvata, te jedan Bošnjak i jedan Srbin. Međutim, tada nisam imala većinu u podvijeću i tako je došao na red taj izbor, koji smo sada poništili. Dakle, nije tu samo nacionalni razlog, ima tu i spolna podijeljenost, tako da ćemo vidjeti opet na podvijeću koji će to sve biti kriteriji u novoj odluci'', kaže Jukić.

Kopirati
Drag cursor here to close