Christian Danielsson

Politike podjela i uski politički interesi nisu potrebni građanima BiH

Vijesti / Flash | 22. 05. 2017. u 10:21 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zahtjev za članstvo u Europskoj uniji koji je Bosna i Hercegovina podnijela u veljači 2016. godine predstavlja jednostavnu stvar - zemlja je odabrala više demokratske standarde i prosperitetniju budućnost za svoje građane. Put na koji je krenula nije lagan i na njemu postoje mnogi izazovi'', izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu Christian Danielsson, generalni direktor za politiku susjedstva i pregovore o proširenju u Europskoj komisiji.

U svom obraćanju sudionicima Sarajevo Business Foruma Danielsson je dodao da je Reformska agenda, koju čini skup sveobuhvatnih sociijalno-ekonomskih reformi i reformi u oblastima vladavine prava i javne uprave, ključna.

''Vlasti u Bosni i Hercegovini su napravile napore ka njezinoj provedbi u protekle dvije godine, na državnoj i entitetskoj razini, što je dovelo do nekih ohrabrujućih početnih rezultata. Samo prošlog tjedna, smanjene cijene lijekova su stupile na snagu zahvaljujući novom pravilniku o lijekovima, što dovodi do uštede za građane od otprilike 70 milijuna KM. To je samo jedan primjer koji pokazuje koliko građani imaju koristi od Reformske agende. Njezina provedba se mora nastaviti kako bi proizvela više konkretnih i vidljivih poboljšanja u njihovom svakodnevnom životu. Politike podjela i uski politički ili etnički interesi nisu ono što je potrebno građanima Bosne i Hercegovine i ne pomažu zemlji u njezinom napretku ka EU'', dodao je Danielsson.

Daljnje osnaživanje regionalne ekonomske integracije bi, kako je naglasio, također doprinijelo tome da se Bosna i Hercegovina i druge zemlje zapadnog Balkana bolje pripreme za buduće pristupanje EU.

''Europska komisija će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu u provedbi ovih reformi, zajedno s međunarodnim financijskim institucijama i međunarodnim partnerima, uključujući se putem opsežne finansijske pomoći. Od 2007. godine za podršku reformama je osigurano oko 800 milijuna eura, a dodatna sredstva će biti dostupna kada Bosna i Hercegovina dogovori potrebne strategije za cijelu zemlju u oblastima kao što su zapošljavanje, okoliš, energetika i poljoprivreda'', naveo je.

Kopirati
Drag cursor here to close