Oprez

Pokušaj prijevare u Mostaru: Lažnom uplatnicom do tehnike

Vijesti / Crna Kronika | 15. 07. 2017. u 16:08 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošle, 2016. godine na području nekoliko općina pojavio se muškarac koji je vršio prijevare na način da se lažno predstavljao, davao lažne uplatnice na osnovu kojih je uzimao raznu tehničku robu iz trgovina.

Riječ je o izvjesnom Elviru Faladžiću koji je na isti način pokušao prevariti i jednu trgovinu tehničkom robom u Mostaru.

 


Kako smo saznali od uposlenika PC Centra Mostar, u subotu ujutro je u trgovinu došao muškarac koji je želio da mu se napravi ponuda za dva skuplja mobitela, a tražio ih je navodno za svoje radnike koji su na terenu u Mostaru.

"Kako nismo imali baš te skuplje na lageru, a on nije htio čekati odlučio se na dva povoljnija sa izloga u vrijednosti 738 KM za koje smo mu napravili predračun i isti poslali putem vibera. Čovjek je rekao doći po mobitele malo kasnije dok izvrši uplatu preko banke jer će mobiteli biti plaćeni preko firme.

U subotu u 15 sati je došao taksist sa ovjerenom uplatnicom po robu. Pošto nam nije bilo logično da netko ujutro uzme ponudu pa ode u Istočno Sarajevo, izvrši uplatu i nakon dva sata dođe po robu iz I. Sarajeva, odlučili smo malo prosurfati firmu po netu i po servisima za ocjenu boniteta firmi LRC", navode uposlenici PC Centra.

Došli su do podataka da je ta firma, odnosno osoba koja se predstavila kao vlasnik firme 'E&M' do sada prevario više drugih trgovina koje posluju uglavnom sa tehničkom robom. Jedna od takvih je i firma 'A-steel' (oštećeni u studenom 2016. godine) koja je oštećena za oko 1200 KM gdje je ista osoba na isti način izvršila prijevaru.

Izvjesni Elvir Faladžić je na gotovo identičan način oštetio firmu 'Tehno-vox' iz Istočnog Sarajeva prošlog ljeta, odakle je odnio dva televizora u vrijednosti od oko 1250 KM.

"Tihim alarmom smo pozvali radnike 'Securitasa', te smo objasnili taksisti o čemu je riječ na što je on rekao kako ga je netko poslao po robu. Nakon toga smo pozvali firmu 'A-steel' i zahvalili se što smo upravo na osnovu njihovog članka u medijima 'uštedili' da ne budemo prevareni za 738 KM.

O događaju je informirana i krim. policija Policijske uprave Mostar i MUP-a HNŽ. Zahvaljujemo se 'A-steel' firmi, agenciji 'Securitas' i portalu Bljesak.info, u nadi da ćemo sa izlaskom na tom portalu pomoći još nekome da ne bude žrtva primitivne prijevare", naveli su uposlenici PC Centra Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close