TI BiH

Podnesena prijava protiv osam političkih stranaka zbog nedozvoljenih donacija

Vijesti / Flash | 16. 06. 2017. u 08:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je prijavu Središnjem izbornom povjernestvu protiv osam političkih stranaka zbog kršenja Zakona o financiranju političkih stranaka.

Prijava je podnesena protiv Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldeomokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990), Demokratske fronte (DF), Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Partije demokratskog progresa (PDP) zbog primanja donacija od pravnih lica koja su sklapala ugovore sa organima izvršne vlasti u vrijednosti većoj od 10.000 KM, što je suprotno Zakonu, navodi u priopćenju TI BiH.

TI BiH je uz prijavu za svaku stranku dostavio detaljan popis spornih donacija i tendera na kojima su pravna lica koja su stranke navele kao donatore u svojim finanancijskim izvještajima za 2016. odabrana od strane organa izvršne vlasti kao najuspješniji ponuđači tokom 2015. i 2016. godine.

Najviše spornih donacija imala je SDA, koja je prijavila priloge od ukupno 20 firmi koje su sklapale ugovore sa organima izvršne vlasti, a ukupna vrijednost tendera na kojima su odabrani donatori SDA u 2015. i 2016. godini iznosi više od 28 milijuna KM.

Među spornim donacijama je i donacija BIHAMK-a, koji je u jednoj od svojih jedinica registriran kao udruženje građana, što takođe predstavlja zabranjeni izvor prihoda, a kroz svoja različita pravna lica ukupno je donirao SDA sa 9.000 KM. Zajedno sa donacijama BIHAMK, ukupan iznos donacija iz nedozvoljenih izvora koje je prijavila SDA iznosi 28.000 KM.

HDZ 1990 i SDP primile su u 2016. po 5 spornih donacija, HDZ BiH, PDP i SBB po dvije, a DF i DNS po jednu.

Iznosi donacija iz spornih izvora koje su stranke prijavile su niski, kreću se najčešće do 5.000 KM, ali njihova točnost nije zagarantirana, jer Zakon o financiranju političkih stranaka ostavlja prevelike mogućnosti strankama da veliki dio svojih prihoda ne prijavljuju – kroz primanje donacija u gotovini i njihovo neuplaćivanje na bankovni račun stranke, kroz donacije u činjenju koje se najčešće ne prijavljuju, te kroz preusmjeravanje sredstava preko trećih lica.

Zbog ovoga je više nego izgledno da su iznosi koje su stranke primile iz nedozvoljenih izvora višestruko veći.

TI BiH je u prijavi koju je dostavio SIP-u apelovao na ovu instituciju da iskoristi nadležnosti koje su joj na raspolaganju, te u skladu sa tim adekvatno sankcionira navedene političke stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close