Tužiteljica Tadić

Podignuta prijava zbog presude u predmetu Gibraltar

Vijesti / Flash | 23. 06. 2017. u 10:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni tužitelj Miroslav Janjić povukao je disciplinsku prijavu protiv vršiteljice dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordane Tadić koju je podnio prošlog mjeseca zbog ''nemara i nepažnje u vršenju dužnosti''.

Kako je potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), prijava protiv Tadić, koja je podnesena prošlog mjeseca, je povučena, te o njoj neće odlučivati Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

Janjić je krajem svibnja ove godine prijavio Tadić kazavši da želi da informira javnost ''o stupnju nemara u radu na predmetima ratnih zločina, iskazanom u nepokazivanju minimuma zanimanja za rad na ovim predmetima od strane vršiteljice dužnosti glavnog tužitelja u vrijeme dok je obavljala dužnost rukovoditelja Odjela za ratne zločine''.

Janjić je tvrdio kako je Tadić prekršila Pravilnik o radu Tužiteljstva BiH, odnosno da nije pravilno organizirala i nadgledala rad tužitelja na slučajevima ratnih zločina, kao i da nije izvršavala svoju obvezu da pregleda optužnice za ratne zločine.

Pozvao se na analizu međunarodne sutkinje Joanne Korner o radu Državnog tužiteljstva, u kojoj je, kako navodi, Tadić kazala da nije pregledala optužnice.

Tadić je negirala navode Janjićeve prijave i kazala da je suspendirani glavni tužitelj Goran Salihović bio odgovoran za stanje u Tužiteljstvu BiH, te da su preporuke sutkinje Korner prihvaćene.

''Ove činjenice su poznate Uredu disciplinskog tužitelja, kao i VSTV-u”, rekla je tada Tadić te dodala i da je zbog kršenja pravila i procedura u radu podnijela dvije disciplinske prijave protiv tužitelja Janjića, među kojima je neblagovremeno ulaganje žalbe, zbog čega je oslobađajuća presuda u predmetu “Gibraltar” postala pravomoćna.

Kopirati
Drag cursor here to close