Prebjegao u Rusiju

Pobjegao osobni bankar Kim Jong-una i odnio milijune

Vijesti / Flash | 30. 08. 2014. u 07:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un ostao je bez svog osobnog bankara, koji je s 5 milijuna američkih dolara u torbi navodno prebjegao u Rusiju, piše ugledni južnokorejski dnevni list JoongAng Ilbo.

Yun Tae Hyong je dosad bio poznat kao visokopozicionirani menadžer državne banke Korea Daesong, no prošlog je tjedna nestao u Nahodki, gradu na krajnjem istoku Rusije.

Nije jasno kako je i zašto ušao u Rusiju, ali neimenovani izvor južnokorejskog dnevnika tvrdi da mu je cilj zatražiti azil u nekoj trećoj državi. Pjongjang je od Moskve navodno zatražio Yunovo uhićenje, no nije jasno kakav je ruski odgovor.

U južnokorejskom ministarstvu ujedinjenja dviju Koreja tvrde da nisu upoznati s ovim slučajem, a Koh Yu-hwan, ekspert za Sjevernu Koreju sa seulskog sveučilišta Dongguk, smatra da Yunova uloga možda ipak nije bila toliko značajna kako bi se moglo učiniti na prvi pogled.

''S obzirom na način na koji je Sjeverna Koreja ustrojena, dužnosnici poput Yuna upoznati su sa svojim djelokrugom posla i obavljaju svoje zadatke i teško da imaju neke šire informacije o režimu i načinu njegova funkcioniranja koje bi mogli prodati izvan države'', izjavio je.

Banka Korea Daesong osnovana je 1978. godine i preko nje su isprva poslovale sjevernokorejske trgovačke kompanije, no danas je njezin fokus na deviznim transakcijama. Američke su je vlasti prije četiri godine stavile na svoju crnu listu zbog sumnje da je pod izravnom kontrolom tajnovitog Ureda 39, koji se navodno bavi međunarodnim financijskim kriminalom te tajnim uvozom robe pod UN-ovim sankcijama, a posjeduje račune s impozantnim iznosima ilegalno stečenog novca.

Jedan od ključnih ljudi u Uredu 39 navodno je bio Jang Song-thaek, tetak vođe Kim Jong-una, koji je krajem prošle godine u velikoj čistki ''izdajica režima'' likvidiran.

Kopirati
Drag cursor here to close