Mostar

Plenković i o pobačaju, LGBT i zločinima: Hrvatska će ozbiljno razmotriti zločine Armije BiH

Vijesti / Flash | 04. 04. 2017. u 09:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom susreta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s Predsjedništvom Hrvatskog narodnog sabora u BiH, osim problema Hrvata, razgovaralo se i o rodnoj ideologiji i odnosu prema LGBT zajednici, doznaje portal Bljesak.info.

Naime, tijekom susreta na kojem se govorilo o interesu Hrvata u BiH, hrvatski premijer je dao duži odgovor jednom od članova Predsjedništva HNS-a o pitanjima rodne ideologije i pobačaja.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović na početku sastanka hrvatskog je premijera upoznao s institucijom HNS-a rekavši kako u tom tijelu vlada zajedništvo po vitalnim pitanjima.

Zahvalio mu je i na naporima Hrvatske u zagovaranju interesa Hrvata iz BiH, a hrvatski je premijer odgovorio kako se Hrvatska zalaže da Europska unija BiH gleda u sklopu proširenja jer je to jedina perspektiva za našu zemlju.

Članovi Predsjedništva HNS-a zahvalili su na naporima i podršci Hrvatske te su istaknuli kako se inzistira na izmjenama Izbornog zakona u ovoj godini. No, Plenkoviću je poručeno i kako sigurno neće doći do izmjena Izbornog zakona jer postoje opstrukcije bošnjačke političke elite te da Bošnjaci BiH smatraju privatnim vlasništvom.

Upoznat je hrvatski premijer i s ponašanjem Tužiteljstva BiH koji s dva različita zakona tretira zločine HVO-a i Armije BiH te je zatraženo od Plenkovića da učini sve kako bi prijava protiv časnika Armije BiH pri tamošnjem državnom odvjetništvu došla na plodno tlo i kako bi se podigla optužnica protiv vojnog vrha Armije BiH.

Hrvatski premijer rekao je kako vlasti u Hrvatskoj prate situaciju u BiH i oko BiH te da su upoznati s problemima branitelja i optužnicama koje su protiv njih podignute te da će učiniti sve da hrvatsko državno tužiteljstvo ozbiljno pristupi optužnicama.

Predstavnici iz Središnje Bosne tražili su odgovor na pitanje hoće li se u tom dijelu BiH otvoriti hrvatsko diplomatsko predstavništvo što je Plenković i obećao.

Potom je Plenkoviću postavljeno pitanje o stavu Hrvatske i tamošnjeg HDZ-a po pitanju pobačaja, pa je hrvatski premijer odgovarao na pitanja rodne ideologije i odnosa prema istospolnim zajednicama.

Kopirati
Drag cursor here to close