Izmjene Zakona

Plaće policijskih službenika će se izjednačiti s plaćama ostalih državnih službenika

Vijesti / Flash | 29. 05. 2017. u 12:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izmjene Zakona o plaćama i naknadama koje su danas u prvom čitanju podržane na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebale bi omogućiti izjednjačavanje koeficijenata policijskim službenicima, kazao je danas novinarima u Sarajevu predsjednik Sindikata Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Danijel Ilić.

Ovaj sindikat ranije je zatražio izmjenu ovog zakonskog rješenja, tražeći time ispravku, kako je i danas ponovio Ilić, dugogodišnje nepravde koja se čini policijskim službenicima prilikom obračuna plaće jer sadašnjim zakonom državni službenici i namještenici imaju veću osnovnu plaću od policijskih službenika.

Pojasnio je da se dodatkom na plaću policajcima izjednjačavaju koeficijenti, a sve to neophodno je zbog specifičnosti njihovog posla te je Ilić izrazio uvjerenje da će se sredstva za to osigurati u proračunu bh. institucija počevši od sljedeće godine, iznoseći podatak da je sada plaća policajca 613 KM.

Podrška iz Doma naroda 

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH podržao je danas principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio Zastupnički dom državnog parlamenta, a kojim se predviđa izjednačavanje koeficijenata za izračun plaća policijskih službenika i ostalih državnih službenika.

Izaslanici su prihvatili i zaključak koji je, tokom diskusije, predložila izaslanica Zdenka Džambas, a kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana pronađe rješenje kako bi izmijenjeni Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH bio primjenjiv.

Izaslanik Sredoje Nović je tijekom rasprave o predloženom zakonskom rješenju kazao da nije prirodno da bilo koji namještenik u institucijama BiH ima start veći od policajca.

''Ne da nije prirodno, to se ne smije dogoditi. On mora da ima izjednačen status, bio to državni službenik, bio to policajac, sa svim namještenicima, odnosno službenicima u institucijama BiH, a drugo je pitanje dodatka'', istaknuo je Nović.

Po njegovim riječima, Vijeće ministara BiH treba obavezati da u roku od 60 dana iznađe rješenje i da predloži izmjene i dopune za neku od narednih sjednica i da „taj zakon može stupiti na snagu 1. siječnja 2018. godine“.

''Ne vjerujem da ovdje netko sjedi tko misli da bi trebalo jednu KM oduzeti. Zato se zalažem da donesemo taj zakon u 2017. godini, a da on stupi na snagu 1.siječnja 2018. godine i tada će biti obaveza Vijeća ministara da pronađe unutarnje rezerve'', kazao je Nović.

Izaslanik Martin Raguž je kazao kako želi vjerovati da su svi za to o čemu je govorio iuaslanik Nović, „međutim iza tih načelnih priča imamo konkretna pitanja“.

''Ovdje imamo stalnu praksu zagovaranja cjelovitih rješenja, jedan sam od najglasnijih za to. Ali dok vi dočekate cjelovito rješenje prođe život ljudima. Mislim da je krajnje vrijeme da unesemo malo dinamike i u svoju odgovornost i 'pritisnemo' i Vijeće ministara BiH i proračunsko pozicioniranje'', kazao je Raguž.

Dodao je da se jasno opredjeljuje za ovaj zakon, koji ne može ni na koji način dovesti u pitanje koncept nekog cjelovitog rješenja, ali može pokazati da najviše zakonodavne institucije mogu donijeti nešto konkretno, „da ovi ljudi osjete neku brigu i skrb, ne više prema njima osobno, nego prema funkcioniranju državnih institucija“.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac je naveo da je vrlo teško biti protiv principa ovog zakona, zato što on usuglašava stanje u ovoj oblasti s principima postojećeg zakona koji kaže da „zaposleni u institucijama koji obavljaju iste ili slične poslove će primati istu osnovnu plaću“.

''Budući da je to svrha i sadržaj ovog zakona, a mi govorimo o principima, vrlo je teško biti protiv principa ovog zakona. Opravdana pitanja koja su otvorena ovom prilikom, pitanje sredstava i pitanje onoga što slijedi usvajanjem ovog zakona, su pitanja koja se mogu vrlo uspješno riješiti u drugoj fazi kroz amandmane'', smatra Genjac, napomenuvši da će Klub Bošnjaka podržati principe predloženog zakona.

Nakon obavljene izaslaničke rasprave, Domu se obratio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je napomenuo da je ovaj zakon usvojen ranije, nije ga usvojilo ovo Vijeće ministara.

''Mi smo naslijedili ovaj zakon o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH u kojem su policijski službenici oštećeni, s obzirom na to da su im utvrđeni najniži koeficijenti bez platnih razreda za poslove s istom stručnom spremom u odnosu na zaposlenike državne službenike'', pojasnio je Zvizdić.

Izvršiti usklađivanje

Na nama je, dodao je, da to naslijeđeno stanje popravimo „i da izvršimo usklađivanje“.

''Osobno sam za to da uskladimo ove koeficijente, da povećamo plaće policijskim službenicima na nivou BiH. Prihvaćam, uime Vijeća ministara BiH, bilo koji zaključak koji danas donesete, a koji će ići u tom pravcu. Unaprijed prihvaćamo tu obavezu da izvršimo usklađivanje koeficijenata i ispravimo dugogodišnju naslijeđenu nepravdu i status i stanje u kojem se nalaze policijski službenici već duži niz godina'', istaknuo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, izaslanici će biti upoznati o modelu koji će predložiti Vijeće ministara BiH.

''Sada je pitanje da li će svi zastupnici u Zastupničkom i u Domu naroda koji se jako zalažu za povećanje koeficijenata i izdvajanje novih, u prosjeku između devet i deset milijuna KM, to uraditi odnosno prihvatiti prijedlog Vijeća ministara da povećamo proračun institucija BiH, a što po zakonu možemo uraditi, i povećamo plaće policajcima, ali i pripadnicima Oružanih snaga BiH. Isto tako znate da od komisije ima zahtjev da se koeficijenti povećaju, ne samo policijskim službenicima nego i pripadnicima Oružanih snaga BiH, kojih je mnogo više nego policijskih službenika'', napomenuo je Zvizdić.

Dodao je da, ako se Vijeće ministara BiH odredi u tom pravcu, očekuje da će svi zastupnici u oba doma biti dosljedni i podržati povećanje proračuna BiH, kako bi realizirali „jednu časnu, kvalitetnu obavezu koju danas preuzimamo, a to je da povećamo plaće policajcima i pripadnicima OSBiH“.

Kopirati
Drag cursor here to close