Šta bi bilo kad bi bilo

Pitali smo: Evo što bi stranke nudile da se održavaju izbori u Mostaru

Vijesti / Flash | 27. 09. 2016. u 10:42 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada bi se održavali izbori u Mostaru, Mostarci ne bi dobili koncert za kraj izborne kampanje, složne su stranke koje su nam odgovorile na nekoliko pitanja ''što bi bilo kad bi bilo''.

Naime, zatražili smo odgovore na neka pitanja od gradskih odbora stranaka na temu mostarskih izbora. Što bi ponudili građanima, koji bi koristili slogan i bi li darivali građane kakvim koncertom pred izbore, onako kako se to već ranije radilo. Odgovore nismo dobili od svih. Nekim strankama predsjednici su odsutni, neke nisu odgovarale na upite, a većini je važnije loviti glasove tamo gdje ih mogu uloviti. U Mostaru to ne mogu jer, zbog neprovedbe odluke Ustavnog suda i neusklađivanja Izbornog zakona.

Većina njih smatra kako bi to bilo bacanje novca i kako nije vrijeme za pjevanje u gradu na Neretvi.

Kratko traje, mnogo košta

Iz Naše stranke rečeno nam je kako koncerte za građane ''rade stranke na vlasti koje za svoje raskošne kampanje sredstva uzimaju od javnih poduzeća''.

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar kaže kako će proslave ''doći same od sebe kad posao bude uspješno dovršen''.

''U vremenu kad je pred nama toliko posla da Mostar pretvorimo u grad po mjeri svih građana mišljenja smo da je suvišno pričati o nekim proslavama'', navodi mostarski HDZ.

Mostarski SDP navodi kako je koncert događaj koji kratko traje, a mnogo košta.

''Smatramo da je taj novac korisnije investirati u neke stvari koje će makar malo poboljšati kvalitetu života građana za neko duže razdoblje'', naveli su u SDP-u dok Hrvatska republikanska stranka na ovo pitanje odgovorila jednostavnim 'Ne'.

I kad su u pitanju ozbiljnije stvari, poput predizbornih programa, - iako se organizaciji koncerata pristupa ozbiljnije nego mnogim poslovima u lokalnoj zajednici - stranke su sličnog odgovora.

Iz HDZ-a BiH nam je rečeno kako će Provedbeni izborni stožer GO HDZ-a BiH Mostar na vrijeme definirati slogan kampanje i isto tako na vrijeme će ga predstaviti javnosti.

Slogani i komunalije

''U svakom slučaju, slogan uvijek ukratko odražava sve ono za što se HDZ BiH, kao stožerna stranka hrvatskog naroda, zalaže a to je prije svega jednakopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH i bolji i kvalitetniji život svih građana pa tako i građana grada Mostara'', navodi mostarski HDZ i dodaje kako je ''jedna i glavna ideja na kojima se zasniva program HDZ-a BiH, a to je bolji život i bolja budućnost naših građana.

''Sve snage treba usmjeriti na to da Mostar postane jedinstven, europski grad i da građani Mostara žive po europskom standardu jer oni to i zaslužuju'', navodi HDZ.

Kažu kako je mnogo je neriješenih stvari u Mostaru, ali da je prije svega to pitanje komunalnih usluga.

''To je nešto što ne trpi daljnja odlaganja. Prvenstveno nam je stalo da Mostar bude čisti i uredan. Ako želimo živjeti kao svi građani Europe onda i svoj grad moramo urediti europski'', navodi Gradski odbor HDZ-a BiH i dodaje kako će za to ''pošteno trebati zasukati rukave''.

Mostarski SDP je naveo kako je njihova stranka usvojila univerzalni slogan za sve lokalne sredine u Bosni i Hercegovini - ZA SVE NAS, pa bi se on koristio i u kampanji za Mostar.

Od bazena do kućnog reda

Govoreći o predizbornom programu, kažu kako nisu nacionalno opterećeni.

''Naša osnovna ideja je svakako promocija i zastupanje interesa svih građana Mostara u cilju izgradnje jedinstvenog, modernog i prosperitetnog grada. Mnogo je toga danas u Mostaru što uopće ne funkcionira ili ne funkcionira kako treba. Naša osnovna zadaća je motivirati mlade ljude za ostanak što znači stvoriti im realne pretpostavke i šanse za zapošljavanje i napredak. Grad Mostar mora biti mjesto u kojem se ljudi osjećaju ugodno i sigurno, grad u koji se sa zadovoljstvom dolazi i investira'', naveli su iz mostarskog SDP-a.

Mostarski republikanci bi za izbore koristili slogan 'Za GRAD Mostar', a njihova osnovna ideja je, kako tvrde, ''unaprjeđenje kvalitete života u Mostaru i život dostojan čovjeka''.

Navode kako bi se, između ostalog, zalagali za reorganizaciju Gradske uprave, radili na poboljšanju sigurnosti u gradu, ali i, uz čišćenje grada i uvođenje komunalnih redara, vratili kućni red u zgrade.

HRS u svojem programu navodi kako bi se trudio ''izgraditi sportsku dvoranu, olimpijski bazen i biciklističke staze, adaptirati gradski stadion pod Bijelim Brijegom za europske utakmice višeg ranga natjecanja te do kraja 2017. godine ukloniti sve bespravne objekte po gradu''.

Porazna revizija

Naša stranka Mostar bi za slogan uzela ''Budimo dobre komšije/susjedi''.
''Naš program zasnovan je na platformi Naš Mostar, koja široko opisuje našu viziju grada, kao i na desetinama inicijativa i politika koje je naš odbor kreirao u posljednje dvije godine, a tiču se osnovnih problema građana Mostara koji su u nadležnosti lokalne vlasti kao što su npr. sigurnost, javni prijevoz, komunalna infrastruktura, startup podrška i sl.'', rekli su nam iz Naše stranke dodavši kako bi prva na redu bila transparentnost u trošenju javnih sredstava, koja je danas na najnižoj razini.

''Upravo smo mi pokrenuli inicijativu revizije gradskih financija, a znamo da su rezultati te revizije porazni'', naveli su iz Naše stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close