Podrška iz Hrvatske

Petrov u Stocu: Neprihvatljivo je da bošnjačke stranke ne osude napad na državu

Vijesti / Flash | 09. 10. 2016. u 13:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Meni je zaista neprihvatljivo da se dogodi napad na državnu osobu i da se apsolutno ništa ne poduzima, te da nijedna politička stranka iz bošnjačkog establišmenta to ne osudi, nego se stvara jedan medijski pritisak u kojem se nasilnik pokušava okarakterisati kao žrtva'', rekao je danas u Stocu tehnički potpredsjednik Vlade Hrvatske Božo Petrov.

Uz Petrova Stolac su danas posjetili i ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač, veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechtio i saborski zastupnik Nikola Grmoja, dok su ''bh. stranu'' predstavljali načelnik općine Stolac Stjepan Bošković, potpresjednik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković, nositelj liste za OV Stolac Kazimir Raguž i zastupnik u hrvatskom Saoboru iz dijaspore, Stočanin Željko Raguž.

Oni su razgovarali o aktualnim događanjima u ovoj općini, u prvom redu o prekinutom izbornom procesu protekle nedjelje u Stocu.

Petrov je nakon sastanka kazao novinarima kako su događanja na dan izbora u Stocu posljedica višegodišnje politike koja se vodi u BiH, te naglasio kako su Hrvati u BiH diskriminirani, a njihova konstitutivnost “postoji samo na papiru''.


Potpredsjednik Vlade RH Božo Petrov u Stocu (Foto: Bljesak.info)

''Hrvatska će uvijek dati podršku svim Hrvatima u BiH, ali se neće miješati u unutarnje dogovore političara u BiH. Mi smo ovdje došli da damo podršku da se od Stoca ne pravi neki presedan, mi želimo da se poštuju međunarodne norme i da se također međunarodne institucije uključe, uz poštovanje ustavno-pravnog poretka u BiH. Želimo da se dogode izbori u Stocu, ali na onaj način na koji je to zajamčeno vladavinom zakona i prava”, kazao je Petrov, koji nije bio raspoložen za komentiranje drugih tema.

Mišljenje Bože Petrova dijeli i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač, koji je danas osudio prošlotjedne nemire u Stocu, ocjenivši neprihvatljivom činjenicu da nitko nije odgovarao za ta ometanje izbornog procesa.


Ministar vanjskih poslova RH Miro Kovač u Stocu (Foto: Bljesak.info)

“Vidio sam u tisku da se piše kako Stolac mora pasti. To je zaista neprihvatljiv govor u jednoj demokratskoj BiH. Želimo BiH koja se dobro razvija i ide prema Europskoj uniji, a Hrvatska podržava taj njen put. Isto tako očekujemo da se Hrvati u potpunosti uvažavaju i ne smiju biti diskriminirani. Želimo da BiH bude stabilna, te da Hrvati u njoj budu ustavotvorni i ravnopravni. Pokazujemo da brinemo o Hrvatima u BiH i da ćemo ih zaštititi, ne miješajući se u političke procese unutar BiH. Želimo da se BiH i gospodarski dobro razvija, uvjeren sam da ćemo i ekonomski biti dobro povezani”, rekao je Kovač, te naglasio da očekuje ponovno provođenje izbora u Stocu, u skladu sa zakonom.

Kovač je kazao kako nije upoznat da su tijekom izbora navodno postojale neregularosti od strane Hrvata u Stocu. Kovač je ponovio da se ne slaže ni sa referendumom koji je 25. rujna održan u Republici Srpskoj, a uz to je pozvao na suživot u BiH sva tri naroda.

Načelnik Stoca Stjepan Bošković pozvao je sve institucije BiH da reagiraju kako bi se, kako je rekao “spriječilo rušenje ustavnog poretka BiH''.


Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković (Foto: Bljesak.info)

“Danas šaljem poruku da je zabrinjavajuće da čovjek koji napadne instituciju BiH pokušava tražiti neki alibi u stvarima, za koje smatra da su bile nezakonite. Činjenica je, i to je utvrdio SIP, da sve što je urađeno, urađeno je u skladu sa zakonom. Oni navodi da tobože mrtvi glasali – e to su bili tipični spinovi. U Stocu su izbori uvijek bili demokratski”, kazao je Bošković.

Kopirati
Drag cursor here to close