B. dvori vs. Pantovčak

Petrov: Ne vidim razloga za smjenu ravnatelja SOA-e

Vijesti / Flash | 06. 02. 2016. u 13:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O razrješenju šefa SOA-e u "Intervjuu tjedna" Hrvatskog radija govorio je potpredsjednik hrvatske Vlade Božo Petrov. Potvrdio je da je razgovarao s Draganom Lozančićem.

U ovom trenutku gospodin Lozančić još nije razriješen. Nakon što je krenulo ovo oko Lozančića, ja sam s njim razgovarao. Ne mogu reći da sam primijetio kod Lozančića bilo koje stvari koje bi me upućivale da ima razloga zbog kojeg on i dalje ne bi mogao biti ravnatelj SOA-e. Naravno, o tome bi trebao odlučiti premijer za kojeg vjerujem da ima i više informacija nego ja. Zato smatram da će on donijeti najkvalitetniju odluku idući tjedan, rekao je Petrov za Hrvatski radio.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razriješila je jučer dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića i predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivicu Panenića.

Lozančiću je i osobno priopćila da ne uživa njezino povjerenje, isto je učinila i s predstojnikom Ureda za nacionalnu sigurnost Ivicom Panenićem jer, kako kaže predsjednica, nije osigurao provedbu poslova iz djelokruga tog ureda.

Razrješenja mora potpisati i premijer, a kako je priopćeno iz Banskih dvora, Tihomir Orešković odluku o tome donijet će idući tjedan.

Na koji je način Lozančić povrijedio zakon, nije obrazloženo. Nagađa se da mu predsjednica zamjera što je nije upozorio na kontakt s prisluškivanim osobama, odnosno Zdravkom Mamićem.

S druge, pak, strane Lozančić je o svemu navodno izvijestio bivšeg premijera Zorana Milanovića. Prozvani Milanović slučaj službeno ne smije komentirati, no načelno je rekao što misli.

'Neka ga smijene, imaju pravo, ali Lozančić, ja i gospođa Kitarović znamo neke stvari, i znamo što je Lozančić napravio za Hrvatsku, što gospođa Kitarović i njoj slični ne mogu napraviti u 5 mandata. A sad kad ode, sigurno neće biti na cesti', kazao je Milanović.

Dragan Lozančić rođen je u Zadru, no srednju školu i fakultet strojarstva završio je u New Yorku. Devedesetih se vraća u Hrvatsku i zapošljava u Ministarstvu obrane, vjeruje se, na poziv Gojka Šuška. Kao stručni kadar, konstantno napreduje - od načelnika pa sve do pomoćnika ministra Ante Kotromanovića. Kada u listopadu 2012. Josipu Buljeviću ističe mandat na čelu SOE, na njegovo mjesto dolazi Lozančić, i to uz rijedak konsenzus - vladajući i oporba biraju ga jednoglasno.

Upravo u to vrijeme Hrvatsku potresa veliki skandal prisluškivanja. Policija je, navodno, uhodila čelnike Agrokora, ali i sam vrh SOA-e, pa i Buljevića. Tomislav Karamarko, nekada i sam ravnatelj SOA-e, tada je oštro kritizirao Buljevićevu smjenu. Osim pohvale za objavljivanje izvješća o radu SOA-e prvi put i na internetu, u malo više od 3 godine mandata Lozančićevo ime u javnosti se nije mnogo spominjalo.

Šira javnost svjedoči da posljednjih godina nije bilo repova u radu Sigurnosno-obavještajne agencije, ocijenio je rad SOA-e Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost, gostujući u Dnevniku 3 HRT-a. Govorio je i o razlozima za smjenu Lozančića.

Treba li razrješenje proći i nadležni saborski Odbor, iz Zakona nije jasno. No, članovi Odbora upozoravaju - nešto se treba mijenjati jer primarna zadaća SOA-e ne smije biti borba protiv korupcije i kriminala.

Kopirati
Drag cursor here to close