Ispočetka

Peta sreća za trošarine?

Vijesti / Flash | 23. 05. 2017. u 07:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Set zakona o povećanju trošarina na naftu i naftne derivate po svemu sudeći naći će se po peti put pred zastupnicima Zastupničkog doma BiH, pišu Nezavisne novine.

Naime, Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, najavio je da će ta institucija ponovo uputiti set ovih zakona u parlamentarnu proceduru i najavio da će Vijeće ministara napraviti novi krug razgovora, navodeći da inicijativa mora krenuti ponovo od Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Osigurana većina?

"Obavit ćemo razgovore, posebno sa Savezom za promjene, MMF-om i drugim sudionicima, o pitanju ugradnje odredbi o plavom dizelu u zakonu", rekao je Zvizdić.

Naglasio je kako je pitanje trošarina s polja struke, konkretnih činjenica, benefita koje bismo dobili prebačeno na polje politikantstva. Dodao je da je trošarina jedan od najefikasnijih instrumenata za izgradnju putne infrastrukture.

"U Domu naroda je to prošlo bez ikakvih problema. Čini mi se da unutar parlamenta BiH treba raditi na objedinjavanju političkih stranaka koje zaista žele infrastrukturni i ekonomski razvoj BiH", dodao je Zvizdić.

Naglasio je kako ima informacije da je osigurana parlamentarna većina, što je izazvalo oštre kritike zastupnika SDS-a u Zastupničkom domu BiH i njihovih ministara u Vijeću ministara.

Mirko Šarović (SDS), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je kako ne zna na koga je mislio Zvizdić, koji je najavio da postoji parlamentarna većina za usvajanje novog prijedloga seta izmjena i dopuna zakona o trošarinama.

"Nisam o tome upoznat niti imam bilo kakve informacije koje bi išle u pravcu konkretnih rješenja kada je riječ o zakonu o akcizama", rekao je.

Silovanje parlamenta

Mladen Bosić (SDS), zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, rekao novinarima da nije točna priča da su trošarine uvjet za pristup BiH EU i da imaju veze s Reformskom agendom, te da stav SDS-a u vezi s trošarinama ostaje isti ako se ponovno pokrene procedura usvajanja trošarina u parlamentu BiH.

Bosić je istaknuo kako je ponovni pokušaj da se trošarine stave na dnevni red Zastupničkog doma ponižavanje parlamenta. Prema njegovim riječima, ovo bi bio peti pokušaj da se trošarine stave na dnevni red doma koji ih je četiri puta odbio.

"To je silovanje parlamenta da mora provesti nešto što Vijeće ministara želi", smatra Bosić te dodaje kako postoje drugi načini da se prikupe sredstva za izgradnju autoputova, navodeći kao primjer da se od uvoza oko milijun telefona godišnje, na koje se ne plaćaju porezi, može prikupiti oko 90 milijuna maraka.

Što je s trošarinama na duhan i alkohol?

Upitao je Zvizdića što su uradili sa sredstvima namijenjenim za reformu zdravstva koja su prikupljena od trošarina na duhan i alkohol i istaknuo da je SDS nezadovoljan njegovim ponašanjem i ponovnom inicijativom za vraćanje trošarina na dnevni red parlamenta.

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a i članica Povjerenstva za financije i proračun, rekla je da se SNSD neće uplitati u to i da su oni opozicija na razini BiH.

"Neka Vijeće ministara ispunjava svoje obveze. Pokušali smo im u par navrata pomoći, ali su i dogovor koji je postignut prebacili na politička prepucavanja. Za njihove nesuglasice neka ne traže spas u SNSD-u", rekla je Majkić.

Nezavisne novine podsjećaju kako im je Šefik Džaferović, predsjedatelj Zastupničkog doma BiH iz SDA, prije desetak dana u intervjuu rekao kako se nada da će do sjednice ovog doma zakazane za 31.svibnja biti osigurana parlamentarna većina koja će prihvatiti set zakona o trošarinama.

Uvjeti MMF-a

''Istovremeno, u Međunarodnom monetarnom fondu su nam rekli da uvjeti za isplatu naredne tranše proširenog aranžmana ostaju isti'', pišu Nezavisne novine i dodaju kako im je Francisco Parodi, stalni predstavnik MMF-a u BiH, nedavno nabrojao što je potrebno uraditi da bi se aranžman mogao nastaviti.

''Na državnoj razini treba usvojiti zakon o trošarinama i zakon o osiguranju depozita, a na razini FBiH usvojiti amandman na Zakon o bankama. Potrebno je i ostvariti mjerljiv i nepovratan napredak na obavljanju dubinske analize za BH Telecom i HT Eronet. S obzirom na to da su u FBiH usvojene izmjene i dopune Zakona o bankama i da se ponovo govori o uvođenju trošarina na gorivo, odobravanju akciza nešto smo bliži'', pišu Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close