Izgradnja kuća

Pet romskih obitelji u Čapljini do kraja godine dobiva krov nad glavom

Vijesti / Flash | 20. 08. 2015. u 21:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do kraja godine na području općine Čapljina bit će izgrađeno pet kuća sa pripadajućom infrastrukturom za pet romskih obitelji u okviru projekta koji financira Europska unija ''Akcija Roma'' u suradnji sa općinom Čapljina.

Tim povodom u četvrtak je u salonu općine Čapljina upriličeno potpisivanje tripartitnog ugovora.

Potpisivanju sporazuma u prostorijama općine Čapljina uz predstavnike svih pet romskih obitelji, nazočili su načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić, Suzana Jašarević, direktorica austrijskog Hilfswerka, potom Vladimir Pandurević, voditelj programa pri Izaslanstvu EU u BiH, te Doron Frishman šef mostarskog ureda OESS-a.

''Upravo smo završili onaj fini dio, potpisivanje ugovora s pet žitelja općine Čapljina, romske populacije, kojim je označen početak izgradnje stambenih jedinica na lokacijama koje smo kao jedinica lokalne samouprave dodijelili.

Mi smo isto tako spremni pomoći i prilikom onih uobičajenih stvari vezanih za projekt, a to su prometna infrastruktura, električna energija, telefon, potom i voda. Čapljinci znaju u kakvim su uvjetima doskora živjeli i gdje su živjeli Romi.

To su bili uvjeti koje nitko od nas nikome ne bi poželio, zato sam ja zbilja zadovoljan što ćemo tih pet obitelji zbrinuti na adekvatan način'', istaknuo je načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić za Bljesak.info.

Suzana Jašarević, direktorica austrijskog Hilfswerka, naglasila je kako su romske obitelji doskora živjele na deponiju u Adi, zahvaljujući intervenciji općine preseljeni su u kolektivni smještaj u Domanovićima.

''U sklopu projekta financiranog od strane EU na putu smo trajnog rješavanja njihovog smještaja. Hilfswerk Austria International brine o provedbi projekta u sklopu kojega će u BiH će biti realizirane 152 stambene jedinice, izgrađene ili rekonstruirane.

U Čapljini je ta priprema nešto duže trajala, pune dvije godine, međutim zahvaljujući razumijevanju općine tu smo fazu uspješno priveli kraju. Nadam se da će druga faza izgradnja kuća, brže ići te da će do kraja godine biti izgrađene'', poručila je Jašarević za Bljesak.info.

Marko Adžović, predsjednik Udruge čapljinskih Roma, rekao je kako su napokon dočekali i potpisivanje ugovora.

''Dugo se na tome radilo, zahvaljujem općini, posebice načelniku na pomoći i razumijevanju. Uzbuđen sam, nisam spavao cijelu noć, sve mislim hoće li sve proteći kako treba, hoću li dobiti papir u ruke.

Ne znam što bih rekao, nemaš uvjeta da sam gradiš i radiš, a onda se pojavi mogućnost da ti netko pomogne, pa se opet bojiš da to ne propadne. Sretan sam što ćemo napokon riješiti pitanje krova nad glavom'', rekao je Adžović za Bljesak.info.

Projekt ''Akcija Roma'' za podršku socijalno-ekonomskoj inkluziji populacije Roma u BiH, kroz stambeno zbrinjavanje, društveno-ekonomske mjere sa proaktivnim učešćem lokalnih vlasti i drugih zainteresiranih grupa, financira Europska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2011) u iznosu od 2.500.000 eura, a koji financiraju lokalne vlasti u iznosu od 545.037 eura.

U okviru ovog projekta će ukupno biti izgrađene/obnovljene 152 stambene jedinice za romske obitelji.

Projekt provode Hilfswerk Austria International u suradnji sa ASB i Kali Sara - Crna Sara udruženjem. Općina Čapljina je jedna od četrnaest projektnih općina koja značajno podržava inkluziju Roma. Općina je aktivno sudjelovala u implementaciji projekta i osigurala zemlju za izgradnju stambenih jedinica.

Kopirati
Drag cursor here to close