Doživotni zatvor

Perkovićeva obrana podnijela žalbu na presudu

Vijesti / Flash | 19. 04. 2017. u 12:30 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana Josipa Perkovića, koji je zajedno sa Zdravkom Mustačem prošle godine u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, predala je žalbu Njemačkom visokom sudu, potvrđeno je Hini u srijedu.

"Mi smo jučer navečer, kratko prije isticanja jednomjesečnog roka za predaju žalbe koji je počeo slanjem pismene presude, uložili prvi dio žalbe koji se odnosi na greške u pravnom postupku“, rekao je Hini minhenski odvjetnik Richard Beyer.

Prva žalbena osnova je navodna pristranost predsjednika sudskog vijeća na Visokom zemaljskom sudu u Muenchenu u procesu protiv Perkovića i Mustača.

"Manfred Dauster je bio predsjednik sudskog vijeća iako je već sudjelovao u procesu protiv Krunoslava Pratesa i zbog toga smatramo da on nije smio biti članom sudskog vijeća zbog pristranosti“, rekao je Beyer.

Krunoslav Prates, koji je prema presudi bio doušnik bivše jugoslavenske Službe državne sigurnosti, osuđen je 2008. na doživotnu kaznu zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu Đurekovića 1983.

Beyer se žali i na to što obrana nije imala potpuni uvid u dokumentaciju kojom je raspolagalo njemačko državno odvjetništvo.

"Državno odvjetništvo je iz arhiva izvlačilo spise koji su njemu odgovarali i u njih smo imali djelomični uvid. Ali za stvaranje potpune slike nama je trebao uvid u kompletnu dokumentaciju poput komunikacije između policija, što nije bio slučaj“, rekao je Beyer.

Perkovićevi odvjetnici žale se također na ometanje rada obrane, odnosno na premještanje Perkovića iz istražnog zatvora Stadelheim u udaljeniji kazneno popravni dom Straubing.

"Perković je premješten unutar jednomjesečnog roka za predavanje žalbe što nas je stavilo pod dodatni vremenski pritisak. Nama uopće više nije bilo moguće dogovoriti se s našim klijentom oko daljnjih koraka“, rekao je Beyer.

U drugom dijelu žalbe, koji će biti predan naknadno, odvjetnički tim će se žaliti na odbijeni dokazni materijal obrane.

Richard Beyer očekuje konačnu odluku visokog suda krajem ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close