Ministrica obrane BiH

Pendeš u službenom posjetu SAD-u

Vijesti / Politika | 10. 09. 2017. u 08:40 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš predvodi izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH (OS BiH) koje će od 11. do 13. rujna biti u službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Na poziv pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Alejandra Alvargonzalesa, ministrica Pendeš sudjeluje na NATO-ovoj konferenciji o izgradnji integriteta u sektoru obrane.

Ovom konferencijom obilježava se deseta godišnjica pokretanja istoimene inicijative, u koju su MO i OS BiH uključeni od samog početka. Ministrica je pozvana da sudjeluje kao panelistica na prvom panelu Konferencije.

Tijekom posjete, ministrica će s izaslanstvom imati niz važnih bilateralnih sastanaka u Washingtonu - u ponedjeljak, u sjedištu State Departmenta sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Hoytom Yeeom, zatim u Bijeloj kući, na Vijeću nacionalne sigurnosti na kojem će domaćin biti direktor za Balkan ovog Vijeća Brad Berkley.

Sutradan, ministrica Pendeš s izaslanstvom će imati bilateralni sastanak s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku (PASP) Alejandrom Alvargonzalesom, nakon čega se u Pentagonu sastaje sa zamjenikom ministra obrane SAD Patrickom Shanahanom.

Planirano je da se Shanahanu prezentiraju ključne aktivnosti MO i OS BiH vezane za proces uknjižbe vojne imovine na državu BiH, provedbe ''Pregleda obrane'', nastavku sudjelovanja BiH kao NATO partnera u Operaciji ''Odlučna potpora'' (Resolute Support) u Afganistanu te ostale aktivnosti značajne za euroatlantski integracijski proces.

Istog dana izaslanstvo će imati susret sa zapovjednikom svih nacionalnih gardi SAD-a generalom Josephom Lengyelom i razgovarati o Državnom programu partnerstva BiH sa SAD-om.

Po završetku Konferencije, u srijedu, ministrica Pendeš će s izaslanstvom posjetiti Nacionalnu gardu Savezne države Maryland, gdje će im domaćin biti generalbojnik Linda L. Singh.

Uz ministricu Pendeš, izaslanstvo MO i OSBiH čine zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije generalbojnik Mirko Tepšić, pomoćnik ministrice za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, zatim stručna savjetnica za NATO-PfP programe Admina Pandžić te vojni izaslanik BiH u SAD brigadir Davorin Vučić, priopćeno je iz MOBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close