Geostrateški interes

Pendeš: Pristupanje NATO-u i Europskoj uniji prioritet naše vanjske politike

Vijesti / Flash | 21. 03. 2017. u 16:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš danas je, obraćajući se sudionicima 94. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a koji se održava u Sarajevu, izjavila da je pristupanje NATO-u i Europskoj uniji (EU) prioritet naše vanjske politike.

Tijekom prve sesije seminara o temi “Euroatlantske integracije na zapadnom Balkanu”, Pendeš je kazala da je održavanje ovog skupa idealna prilika da se zajedno s predstavnicima Parlamentarne skupštine NATO-? razmijene mišljenja, gledišta i očekivanja, uzimajući u obzir da ovom seminaru nazoče i predstavnici zemalja koje nisu članice NATO-a.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, ona je izrazila očekivanje da će članovi Parlamentarne skupštine NATO-a imati jednu cjelokupniju i jasniju sliku stvarnog stanja u BiH i potrebe da BiH bude članica NATO-a.

Obraćajući se sudionicima skupa, ministrica Pendeš je naglasila da je pristupanje NATO-u i EU prioritet naše vanjske politike.

U tom pogledu, ministrica Pendeš se osvrnula na suočavanje s dva posebno kompleksna izazova.

''Prvo, paralelno s procesom pristupanja u sigurnosne integracije, BiH još uvijek nosi breme poslijeratne obnove društva ne samo u smislu materijalnih kapaciteta, nego i u pogledu procesa njegove demokratizacije i uspostave moderne države, kao i izgradnje povjerenja, što je izuzetno složen proces, imajući u vidu partikularne i kolektivne interese i drugo, BiH mora pratiti suvremene koncepte sigurnosti, koje su sada definirane globalnim promjenama ne samo u domenu sigurnosti i politike, nego i drugih faktora kao što su ekonomija, demokratizacija, internacionalizacija odnosa..'', precizirala je.

Govoreći o aktualnom geostrateškom kontekstu, ministrica Pendeš je iskazala očekivanje da je ''i dalje realno i očekivano proširenje NATO-a na ovo područje“.

Većina zemalja zapadnog Balkana, naglasila je ministrica, su se opredijelile za članstvo ili uspostavile značajne oblike suradnje s NATO-om.

Pozitivnim je ocijenila ovogodišnje pridruživanje Crne Gore NATO-u, "a sve veći obujam saradnje Srbije s NATO-om, također, potvrđuje da regija ima dobar pravac".

''Uvjerena sam'', kazala je ministrica Pendeš, ''da će Makedonija uspjeti riješiti trenutne unutrašnje probleme i ustrajati na posvećenosti principima NATO-a, što bi dalo dodatni impuls i Bosni i Hercegovini da ustraje u rješavanju postavljenih uslova za pridruživanje NATO-u''.

Na kraju, ministrica je izrazila očekivanje da će se zapadni Balkan postupno, ali zasluženo, integrirati u euroatlantsku obitelj.

U Sarajevu je danas počeo 94. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO i zasjedanje posebne grupe za Mediteran i Bliski istok pod nazivom "Zapadni Balkan: Tranzicijski izazovi, europske težnje i povezanost s regionom Bliskog istoka i sjeverne Afrike (MENA)”.

Na seminaru sudjeluju parlamentarci iz 19 zemalja koje su članice NATO-a, 11 zemalja pridruženih članica i predstavnici iz 11 zemalja regije Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, kao i brojni gosti iz međunarodnih institucija i nevladinog sektora.

Organizator seminara, koji će trajati do 23. ožujka, je Parlamentarna skupština NATO-a u suradnji s izaslanstvom Parlamentarne skupštine BiH, a skup podržava Vlada Švicarske. Dosad su u BiH organizirana tri ovakva skupa i to 2004, 2009. i 2014. godine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH-a.

Kopirati
Drag cursor here to close