Obećanje

Pence: Svaki sjevernokorejski napad dočekat ćemo ''snažnim'' odgovorom

Vijesti / Flash | 19. 04. 2017. u 10:38 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države dočekat će svaki sjevernokorejski napad "snažnim i efikasnim" odgovorom, obećao je u srijedu potpredsjednik Mike Pence stojeći na palubi masivnog američkog nosača zrakoplova usidrenog u Japanu.

Zamjenik Donalda Trumpa u posjeti je u ovoj regiji kako bi umirio saveznike koji su uznemireni zbog ubrzanog raketnog programa Pjongjanga i njegove prividne spremnosti da izvrši još jedno zabranjeno nuklearno testiranje u misiji razvijanja atomskog oružja koje bi moglo pogoditi kopno SAD-a, izvještava AFP.

Pence, čiji je posjet počeo u Južnoj Koreji dan nakon propalog pokušaja lansiranja projektila za koji analitičari smatraju da je nove vrste, nazvao je opasnom prijetnju od ovog izoliranog režima.

Na palubi nosača zrakoplova Ronald Reagan, potpredsjednik je kazao trupama da se on tu nalazi u trenutku kada se "olujni oblaci skupljaju na horizontu" sjeveroistočne Azije, prenosi Fena.

''Sjeverna Koreja je najopasnija i neposredna prijetnja miru i sigurnosti u azijskom Pacifiku'', rekao je Pence.

Ali, "mi ćemo pobijediti svaki napad i na svako korištenje konvencionalnog ili nuklearnog oružja snažno i efikasno odgovoriti", kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close