Europa u vatikanu

Papa Europi: Čovjek mora biti u središtu

Vijesti / Flash | 24. 03. 2017. u 18:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne shvaćamo svoja htijenja i svoje postupke'', rekao je Papa Franjo, koji je primio u Vatikanu čelnike 27 država članica Europske unije, koji se okupljaju u Rimu na sastanku u povodu obilježavanja 60. obljetnice potpisivanja ugovora kojima su udareni temelji današnje Europske unije. Papin poziv čelnicima 27-orice smatra se snažnom porukom europskog jedinstva.

Papa Franjo je 2014., obraćajući se Europskom parlamentu, govorio o "staroj Europi", prenosi HRT.

Papi se prvi obratio Paolo Gentiloni, talijanski premijer, i zahvalio se što ih je primio. Kazao je da se obraća u ime europskih institucija, a ne samo u ime najviših čelnika trenutačno prisutnih.

Papa je potom kazao da se zahvaljuje na prisutnosti i 60. obljetnici potpisivanja ugovora kojim je osnovana Europska ekonomska zajednica i Europska zajednica za atomsku energiju.

''Želim vam iskazati poštovanje koje Sveta stolica osjeća i gaji prema vašim zemljama i prema čitavoj Europskoj uniji. Posebnu zahvalnost želim izraziti uvaženom Paolu Gentiloniju, talijanskom premijeru koji nam je uputio lijepe riječi. Zahvaljujem vam i na svom trudu koji je Italija poduzela ne bismo li ovdje organizirali slavlje ove važne obljetnice. Pozdravljam i Antonia Tajanija, predsjednika Europskog parlamenta. Vratiti se u Rim 60. godina nakon potpisivanja ugovora, nije samo put u prošlost. Riječ je o želji da oživimo sjećanje na taj veliki događaj koji je vezan uz našu sadašnjost'', rekao je.

Dodao je kako se treba prisjetiti tadašnjih izazova kako bismo se mogli spremnije boriti protiv onih koji nam na putu stoje danas.

''A Biblija nam u tome može pomoći. Ona nas uči da današnjicu i sadašnjost ne možemo shvatiti ako ne shvaćamo i ne poznajemo svoju prošlost, svoju povijest. Ta veza je žila kucavica i bez nje stvarnost gubi svoje značenje i svoj smisao. Ne shvaćamo svoja htijenja i svoje postupke. 25. ožujka 1957. bio je dan ispunjen iščekivanjima, nadanjima, entuzijazmom, ali i strepnjom. Samo je tako jedinstveni događaj mogao učiniti taj dan toliko jedinstvenim u povijesti. Sjećanje na njega ujedinjeno je s našim nadama danas kada trebamo ponovno pokrenuti vjeru u budućnost'', rekao je.

Papa je istaknuo kako su osnivači bili svjesni kao i lideri koji su tada potpisali ta dva ugovora i zapravo iznjedrili novu političku, gospodarsku i kulturnu stvarnost.

''Oni su bili svjesni da daju temelje novoj humanosti, novoj ljudskoj stranici koju danas zovemo Europska unija. Riječ je o vremenu kada je belgijski ministar vanjskih poslova naglasio da je riječ o začetku života po mjeri čovjeka, obilježenog bratstvom i pravednošću. Nakon mračnih godina i okrutnih godina Drugog svjetskog rata lideri toga vremena vjerovali su u budućnost. Bili su agilni i brzo su reagirali, imali su dovoljno odvažnosti da krenu u nešto novo'', kazao je Papa.

Istaknuo je da čovjek mora biti u središtu, da je potrebna učinkovita solidarnost, otvorenost prema svijetu, da se mora očuvati mir i poticati razvoj te biti otvoren prema budućnosti.

Summit EU-a u Rimu obilježavaju jake mjere sigurnosti. Angažirano je 7.000 pripadnika snaga reda, a po gradu je postavljeno ukupno 15 kilometara ograda.

Kopirati
Drag cursor here to close