Slijede smjene

Pao dogovor: Poduzeća idu na dnevni red, a policija u poduzeća

Vijesti / Flash | 19. 05. 2015. u 11:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već na sljedećoj sjednici Vlade Federacije BiH na dnevnom redu bit će pet ili šest poduzeća u kojima Vlada FBiH ima svoj kapital, a koja negativno posluju te će se izvršiti smjena upravljačkih struktura.

Dogovoreno je to na sastanku dopredsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika DF-a Željka Komšića uz naglasak da će, uz to, i rad ovih poduzeća provjeriti i financijska policija.

''Sjednica Vlade mogla bi biti održana u četvrtak ili petak na kojoj će se naći pet šest kompanija među kojima su i Aluminij i Elektroprivreda HZ HB kao i neke kompanije iz namjenske industrije te će biti razgovora o smjenama u nadzornim odborima jer morate shvatiti da je npr. za Aluminij FBiH vlasnik 44 posto, i mi možemo smjenjivati samo svoj dio kadrova'', rekao je novinarima Komšić i dodao kako ovo samo prvi dio od kompletnog spiska javnih kompanija koje su poslovale s gubitkom, a koje će provjeravati Financijska policija usporedo s procesima smjene kadrova.

''Ministar Reuf Bajrović već je proslijedio popis kompanija Financijskoj policiji koje su poslovale negativno, a mi znamo da u županijskim tužiteljstvima već postoje prijave za te kompanije i pitat ćemo što tužitelji rade s tim'', rekao je Komšić.

Komšić je medijima potvrdio kako je sastanku nazočio i predsjednika HDZ-a BiH, Dragan Čović, koji se složio s ovim dogovorom.

No, Čović je nakon sastanka medijima rekao kako će se o tome je li dogovor postignut moći govoriti tek na sjednici Vlade FBiH. 

Izetbegović je rekao kako je nakon sastanka od premijera Federacije BiH Fadila Novalića tražio da na dnevnom redu sjednice Vlade osim ovih firmi budu i reformski zakoni.

''Ovog tjedna krenut će se s tih pet-šest firmi, a onda će se taj proces nastaviti'', rekao je Izetbegović.

Podsjećamo, u ponedjeljak su o krizi u federalnoj Vladi govorili Čović i Izetbegović, a predsjednik SDA rekao je kako je HDZ BiH u pravu sa svojim stavovima o javnim poduzećima.

Kopirati
Drag cursor here to close