Šutnja je olovo

Panika se širi: Spominje se brojka od pet mrtvih beba u Mostaru

Vijesti / Flash | 19. 09. 2016. u 12:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok Ministarstvo zdravstva HNŽ-a čeka službeno izvješće iz SKB Mostar o smrti tri bebe, javnost u Mostaru zgražavaju informacije kako je riječ o čak pet umrlih beba.

Naime, nakon vijesti da su tri bebe u SKB Mostar preminule, te nakon demantiranja bolnice kako se ne radi o trovanju bakterijom klebsiella pneumonia, nerazjašnjene okolnosti smrti te priopćenje SKB-a Mostar u kojem se samo navodi kako uzrok smrti nije bila bakterija, počele su se širiti panične vijesti.

Dnevni list navodi kako roditelji ''imaju jasan i nedvosmislen dokaz da je uzrok smrti u najmanje jedne bebe bakterija koja je i lani ubijala bebe, no i dalje izostaje pravovremena reakcija nadležnih''.

O svemu je upoznato nadležno ministarstvo, a kako je potvrđeno Dnevnom listu, ministar zdravstva Goran Opsenica čeka službeno izvješće SKB-a Mostar, kako bi odlučio o pravoj reakciji.

''Čim je informacija objavljena u medijima zatražili smo izvješće od bolnice, a ono još nije stiglo'', kazao je glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović.

Iz Tužiteljstva HNŽ-a pak je potvrđeno kako za sada ne provode nikakve aktivnosti po ovom pitanju.

''Neka institucije rade svoj posao. Imaju inspekcije zdravstva. Ako što dođe do nas, onda će Tužiteljstvo poduzeti ono što je u našoj nadležnosti'', rekao je za Dnevni list glavni županijski tužitelj Zdenko Kovač.

Dnevni list piše kako iz SKB Mostar nisu predočili nalaz hemokulture za sve tri bebe te da do sada taj nalaz ima samo jedna obitelj, a gdje jasno kaže da je beba imala klebsiellu pneumonija u krvi.

''I sudski vještak iz Tuzle kazao je da je prodorom bakterije u krv nastaje sepsa, što i laici znaju – a klebsiella pneumonija pronađena je u krvi bebe preminule 16. rujna'', navodi Dnevni list i dodaje kako se ''širi informacija da nisu samo tri bebe preminule od sepse u Mostaru''.

''Ide se do brojke od čak pet beba, izuzevši bebu iz Drvara, no iz bolnice nisu odgovorili na konkretan upit o tome, poslan početkom ovog mjeseca, pa sve ostaje na tri slučaja, gdje su mediji uspjeli doći do roditelja preminule djece'', navodi Dnevni list i dodaje kako je prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, u lipnju i srpnju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji preminulo devet beba dok izvješća za kolovoz još nema.

Podsjetimo, u Mostaru su 16. i 21. avgusta, te 10. septembra preminule tri bebe. Dvije majke trebale su nakon kćeriju dobiti sinove, a jedna mama čekala je bebu dugih 11 godina.

''Jedna obitelj dobila je dokaz da je beba bila zaražena, druga isti traži, a trećoj se čeka nalaz obdukcije'', piše Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close