Akcija Volan

Pala auto-mafija u BiH: Sumnjiče se za krađu više od 100 skupocjenih vozila

Vijesti / Crna Kronika | 14. 07. 2017. u 13:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA i Granična policija BiH, uspjeli su otkriti, procesuirati i 'razbiti' četiri organizirane kriminalne skupine, koje su u dužem vremenskom razdoblju otuđile više od 100 skupocjenih motornih vozila.

Prema operativnim podacima i dokazima, osumnjičeni su odgovorni za najveći broj krađa skupocjenih motornih vozila na području Sarajevske, Tuzlanske, Hercegovačko-neretvanske i Zapadno-hercegovačke županije.

Po nalogu Tužiteljstva BiH, realizirana je akcija u kojoj je u četvrtak lišeno slobode šest osumnjičenih osoba u okviru nastavka akcije kodnog naziva 'Volan', usmjerene na otkrivanje i procesuiranje struktura auto-mafije na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, zapadne Hercegovine i drugim područjima BiH.

Do sada je ova akcija, obuhvatila ukupno 19 osoba, od kojih se devet osoba od ranije nalazi u pritvoru, a aktivnosti su usmjerene na identificiranje, otkrivanje i procesuiranje nositelja najozbiljnijih oblika auto-kriminala na području BiH.

Akcija 'Volan', do sada je najopsežnija akcija u borbi protiv auto-mafije u BiH, u kojoj je sudjelovalo više desetina policijskih operativaca SIPA, tim Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH, te tim službenika MUP-a Kantona Sarajevo, a po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni, članovi organizirane kriminalne skupine, koja je djelovala u oba bh. entiteta, a nakon otuđenja vozila, za vozila su tražili otkup, te, ukoliko otkup ne bi bio realiziran, vozila su krijumčarili na područje susjednih zemalja i prodavali s krivotvorenom dokumentacijom, ili su vozila sjekli i prodavali u dijelovima diljem BiH.

Osnovano se sumnja, da su navedeni pripadnici organiziranih kriminalnih skupina, koje su djelovale na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Hercegovine, Mostara, Tuzle i drugih mjesta, odgovorni za veliki broj krađa skupocjenih motornih vozila koje su se dogodile od 2011. do 2017. godine.

U sklopu istrage dokumentirana je krađa više od 100 skupocjenih motornih vozila, kojima su policija i sigurnosne i pravosudne institucije, uspjeli ući u trag, a čija vrijednost iznosi više milijuna KM.

''Organizirani auto-kriminal, predstavlja veliku opasnost i jedan od gorućih sigurnosnih problema u BiH, koji ugoržava sigurnost građana i njihove imovine i ova akcija će zasigurno i u dobroj mjeri spriječiti ekspanziju auto-kriminala u sljedećem razdoblju'', priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.
U akciji kodnog naziva „Volan“, ostvarena je značajna suradnja između policijskih i sigurnosnih agencija koje djeluju unutar BiH, kao i suradnja s partnerskim institucijama Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close