Trebinje-Ravno-Dubrovnik

Otvoren GP Ivanica: Lakše od Trebinja do Dubrovnika za dva milijuna KM

Vijesti / Flash | 29. 08. 2017. u 08:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni granični prijelaz Ivanica, između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, svečano su otvorili predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i direktor Uprave za neizravno oporezivanje Miro Džakula.

''Izgradnja još jednog modernog graničnog prijelaza završena je za manje od šest mjeseci od početka radova, a ukupna nvesticija koštala je dva milijuna KM. Sredstva su bila osigurana iz proračuna UNO BIH'', rekao je prilikom otvaranja Džakula.

Čović je rekao da je ovo najjužniji prijelaz prema EU, izražavajući nadu da će i svi drugi prijelazi ove razine u BiH biti završeni u planiranom vremenu.

''Izgradnja modernog graničnog prijelaza na teritoriji BiH bit će obaveza i Hrvatskoj da u što skorije vrijeme uredi i svoj prijelaz što bi doprinijelo još većem razvoju turizma i sa jedne i druge strane.Trebinje i Ravno na ovom prijelazu mogu graditi strategiju razvoja'', poručio je Čović.

Granični prijelaz Ivanica urađen je u skladu sa svim standardima Europske unije na teritoriji općine Ravno, a kao kontrolna točka na cestovnom smjeru Trebinje-Dubrovnik.

Novoizgrađeni prijelaz zadovoljava sve standarde i tražene potrebe za ubrzanje prometa putnika i roba, a posebno roba koje zahtijevaju fito-sanitarni inspekcijski nadzor.

Prijelaz je izgrađen na 5.000 metara četvrornih površine, ima ukupno četiri trake - dvije za ulaz i dvije za izlaz iz BiH, a urađen je na način da postoji dio za putnički promet i dio za teretna motorna vozila.

Na terminalu, koji se nalazi uz sami granični prijelaz bit će smještene i sve inspekcijske službe, čija nazočnost je potrebna zbog kategorizacije graničnog prijelaza i dozvoljenu vrstu roba koje mogu prelaziti preko ovog graničnog prijelaza.

Na prijelazu se nalaze objekti za carinsku službu i graničnu policiju, inspekcijske organe, kontrolne kabine, objekt javnih toaleta, te nadstrešnice.

Granični prijelaz Ivanica opremljen je najusvremenijom opremom poput video nadzora, vatrodojavnihm sustavom, čitačima tablica i zaustavnim rampama.

Rok izgranje bio je 180 dana od početka radova, koji su okonončani prije postavljenih rokova.

Ukupna vrijednost izgradnje novog graničnog prijelaz Ivanica iznosila je dva milijuna KM, od čega je 1,7 miljun KM utrošen na izgradnju,a 300.000 KM na eksproprijaciju zemljišta.

Kopirati
Drag cursor here to close