Žrtve iz rata

Otkopavaju se nove grobnice kod Mostara, Radača bez većih rezultata

Vijesti / Flash | 09. 12. 2016. u 10:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U sljedećim danima planirano je da se izvrši ekshumacija na području Mostara i Bosanskog Grahova, a nakon toga i još jedna ekshumacija na području Mostara. Dakle riječ je o tri ekshumacije koje će biti izvršene u sljedećem razdoblju'', rekla je Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe za Bljesak.info.

Čengić je rekla kako se pretpostavlja da se na ovim lokacijama nalaze posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Na području Mostara, na lokalitetu Goranci u tijeku je ekshumacija jame Radača. Četvrta po redu ekshumacija ove jame, počela je u lipnju 2015. godine.

''Ekshumacija iz jame Radača na području Mostara počela je u lipnju 2015. godine i radovi na ovom lokalitetu još uvijek traju. Ekshumacija iz ove jame radi se četvrti put, prvi put je izvršena 2008 .godine kada su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve iz proteklog rata, zatim 2009. i 2012. godine rađena je ekshumacija, ali posmrtni ostaci nisu pronađeni. U ovom trenutku radnici se nalaze na 70-om metru dubine, gdje se nalaze slojevi zemlje i kamena'', rekla je Čengić.

Nije utvrđen identitet

U Jami Radača su u svibnju pronađeni fragmenti kostiju, koji su prema njezinim riječima prevezeni u mrtvačnicu Sutina u Mostaru. Riječ je o sitnim dijelovima kostiju, koji su poslani na DNK analizu.

Čengić nam je rekla kako do sada nije došao ni jedan DNK nalaz, vezano za posmrtne ostatke ekshumirane iz jame Radača.

''Kada je riječ o posmrtnim ostacima koji su do sada ekshumirani iz jame Radača, u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi je li riječ o žrtvama iz proteklog rata i ako i jeste o kojim žrtvama je riječ, jer nemamo utvrđen identitet. Ovo je ekshumacija koja do sada najduže traje i trajat će sve dok se u potpunosti ne pretraži unutrašnjost jame, a pretpostavlja se da je jama dubine preko 80 metara'', rekla je Čengić.

Tužiteljstvo šuti

Radove u jami obavljaju radnici d.o.o. Rudar iz Tuzle koji imaju svu potrebnu opremu i osposobljenost za izvođenje radova, a prisutni su i predstavnici MUP HNŽ-a i Instituta za nestale osobe BiH, ukoliko se pronađu posmrtni ostaci prisutan je i vještak sudske medicine.

Istragom oko jame Radača rukovodi Tužiteljstvo BiH, od kojih smo pokušali dobiti više informacija o najdužnoj ekshumaciji koja traje u BiH.

''Proces ekshumacije je u tijeku i ne možemo davati dodatne informacije'', rekao je Boris Grubešić glasnogovornik Tužiteljstva.

Podsjećamo, da je Tužiteljstvo krajem travnja objavilo kako se prema prikupljenim dokazima i informacijama, u prirodnoj jami Radača nalazi veći broj posmrtnih ostataka, uglavnom žrtava srpske nacionalnosti iz prethodnog rata.

Na području Mostara 180 nestalih

U proteklom razdoblju također je izvršena i revizija mrtvačnice Sutina koja je dala dobre rezultate.

''Dobiveno je 63 DNK nalaza, 23 osobe su identificirane i ukopane, imamo i 19 reaasocijacija odnosno kompletiranje posmrtnih ostataka koji su ranije ukopani kao nekompletni, a zatim su naknadno identificirani dijelovi skeleta koji ce biti dodati ranije ukopanim posmrtnim ostacima'', objašnjava Čengić.

Prema informacijama koje smo dobili od Čengić na području Hercegovine ukupan broj nestalih je 686, riječ je o 484 žrtve bošnjačke nacionalnosti, 108 hrvatske i 94 srpske nacionalnosti.

Kada je riječ o osobama nestalim u tijeku proteklog rata na području Mostara još uvijek se traga za 180 osoba, 98 bošnjačke, 51 srpske i 31 hrvatske nacionalnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close