napad za Novu 2016.

Osumnjičeni novogodišnji bombaš: Za svaki dan u pritvoru 100 maraka

Vijesti / Flash | 01. 08. 2017. u 13:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud odlučio je da Edinu Tabakoviću treba biti isplaćena odšteta za vrijeme koje je proveo u pritvoru kada je bio pod istragom da je s više osoba planirao teroristički napad za Novu 2016. godinu.

Tabakoviću je, kako saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), za svaki dan koji je proveo u pritvoru dosuđeno 100 maraka, a s obzirom na to da je pod ovom mjerom bio 29 dana, dosuđeni iznos nematerijalne štete iznosi 2.900 maraka. Taj iznos, kako doznajemo, je i naveden u konačnom tužbenom zahtjevu.

Na ovu odluku Suda BiH postoji mogućnost žalbe.

Pored Tabakovića, u istom predmetu kodnog naziva “Rez”, u prosincu 2015. uhićeni su i mjesec u pritvoru proveli Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Zulfo Alajbegović, Darko Peco, Elvir Mašić i Adis Kešan. Više mjeseci su kasnije bili pod mjerama zabrane, a istraga protiv njih je obustavljena u prosincu 2016. godine.

U Sudu BiH su kazali da je, osim Tabakovića, iz ove grupe još samo Kemal Murić podnio tužbu za naknadu štete, ali da odluka po tom tužbenom zahtjevu još nije donesena.

Odvjetnik Suljo Delić je rekao BIRN-u BiH da je tražio da se Muriću isplati iznos od 60.000 maraka za dane provedene u pritvoru, ali i za razdoblje kad je bio pod mjerama zabrane, a što je, prema njegovim riječima, trajalo skoro godinu.

Delić pojašnjava da se predmet mogao riješiti na drugi način, jer je obveza Ministarstva pravde BiH da se svi slučajevi pokušaju riješiti mirnim putem, bez optuženja i Suda BiH.

''Išao sam sam takvim zahtjevom, s prijedlogom za mirno rješenje spora, da se pokuša dogovoriti, jer mislim da bi se našlo neko rješenje za daleko manji iznos. Međutim, jednom jedinom rečenicom su mi odgovorili da nemaju interesa, otprilike tako'', navodi odvjetnik.

Tužiteljstvo je Tabakovića, Murića i ostale sumnjičilo da su planirali teroristički napad koji je, kako je ranije navedeno, trebao biti izveden u Sarajevu za Novu 2016. godinu, a pored njih su u akciji “Rez” bili privedeni Admir Ahmetović, Bilal Dervišić, te Nermin Ćuprija, ali su pušteni odmah nakon ispitivanja, prenio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close